Först möts man av de finare montrarna med dyrbara möbler, tavlor, gnistrande kristallkronor och smycken med äkta stenar. Lite längre in börjar folkfesten – det är här de flesta går och tittar.
– Precis en sådan där hade jag! Men den slängde jag när vi städade i källaren – och kolla vad den kostar nu!
Det är den absolut vanligaste kommentaren på Antikmässan i Stockholm. Många ångrar plötsligt att de varit lite väl nitiska vid utrensningen hemma. För den enas skräp är den andras skatt. En yngre generation ser på gamla saker med nya ögon och det får värdet att stiga. Antikmässan är Nordens största mässa för antikviteter och hålls en gång om året i Älvsjö, utanför Stockholm.
Nykomling etablerad
Det var inte länge sedan 70-talssakerna kändes som nykomlingar bland de “äkta antikviteterna” och gick för låga priser. Nu är de självklara och värdet har stigit. Färgglada plastburkar, välbevarat vardagsporslin, gamla leksaker, barnböcker och fantastiska tyger med stora tryck. Om bara ett par år fyller 1970-talet 50 år och blir officiellt halvantikt.

Populärt porslin!
1960-talet var en storhetstid för svenskt porslin med många fantastiska formgivare som gjorde dekorer för Rörstrand, Gustavsberg, Karlskrona, Gefle och Upsala Ekeby. Då var det vardagsporslin, nu finporslin eftersom priserna är högre än på många serviser från 1800-talet.



Kärt återseende
Det mest älskade blev ofta så söndernött att det inte längre finns kvar. Men på mässan kan man hitta favoriter bland sagoböcker, leksaksbilar och mjukisdjur.
