Bosse och Jesper – två folkkära Parneviks

Bosse Parnevik firar snart sin 80-årsdag och kan se tillbaka på en lång karriär som underhållare, hans imitationer av kända svenskar har väckt stor munterhet genom åren. Nu är han åter tv-aktuell i Stjärnorna på slottet precis som sonen Jesper är med fjärde säsongen av realityserien Parneviks.

Även om Parneviks gjort succé med runt en halv miljon tittare och belönats med två kristaller lär pappa vinna slaget dessa program emellan också.

Bosse och Jesper Parnevik

Bosse Parnevik
Född:
20 mars 1938 i Göteborg
Familj: Hustrun Gertie, barnen Jesper, Jessica, Jennie och Jill, samt elva barnbarn
Bor: Hus i Österskär (utanför Stockholm) och på spanska solkusten
Yrke: Imitatör, komiker och tidigare programledare
Största merit: Hans program ”Party hos Parnevik” slog världsrekord med 71 procent i tittarandel 1978
Intressen: Mitt arbete, familjen, spela piano, läsa, spela golf, simma och promenera.

Jesper Parnevik
Född:
7 mars 1965 i Botkyrka, Stockholms län
Familj: Gift med Mia, barnen Peg, Penny, Philippa och Phoenix
Bor: Villa i Casa Mia i Jupiter, Florida
Yrke: Golfproffs
Största meriter: Fem segrar på PGA-touren i USA, fyra segrar på Europatouren, deltagit i tre Ryder Cup, som högst rankad sjua i världen
Intressen: Golf, båtliv, titta på film, familjen.

– Han brukar skoja om att även om vi skulle dra miljonpublik är vi inte ens i närheten av hans världsrekord, skrattar Jesper. 

1978 lockade ju Bosses Party hos Parnevik sex miljoner svenskar att bänka sig framför teven – en tittarandel på 71 procent.

– När jag berättar om det för folk här i USA där vi bor skakar de bara på huvudet och säger att det egentligen borde vara omöjligt. Finalen av Super Bowl i amerikansk fotboll har ju enorma tittarsiffror varje år, men andelsmässigt av befolkningen i landet brukar det “bara” vara runt 30 procent. Även om det inte fanns mer än två kanaler i Sverige på den tiden är 71 procent helt sjukt, menar sonen.

Helgunderhållningens mest populära inslag var Bosses imitationer av kända namn som Olof Palme, Anders Gernandt, Bengt Bedrup och Kungen, samt hans busringningar.

– Sammanlagt genom åren har jag väl gjort ett 80-tal olika gubbar och det speciella är att jag ofta även klädde ut mig till de olika personerna med masker och smink, berättar han.
I flera fall blev Bosse god vän med dem – som Bedrup, Gernandt och Rolle Stoltz till exempel.

Blev uppretade

Ett fåtal lyckades Parnevik i stället reta upp.

– Minns att boxaren Ingemar Johansson blev lite sur över en monolog där jag lät honom säga: “De sa att jag skulle få en tredjedel av matchintäkterna, men jag svarade att jag ville ha minst en fjärdedel”.

Förre statsministern Palme blev ofta utsatt för Bosses satir och uttalade sig en gång om det.

– Han sa att Parnevik kunde vara elak, men har en mänsklig värme som gör att man inte tar illa upp. Som imitatör måste man ju ta en viss hänsyn till folk.

Det var i 12-årsåldern som Bosse upptäckte sin talang för att härma andra människor.

Bosse och Jesper – två folkkära Parneviks
Programmet Parneviks har blivit en prisbelönt succé.

– Jag hade ett talfel och stammade. Därför fick jag i uppdrag av läraren i skolan att läsa läxorna högt hemma. Men jag tyckte att det var så tråkigt att höra min egen röst att jag ställde om till olika dialekter och kom på olika röster. Då märkte jag att jag kunde förändra rösten ganska mycket.

Bosse blev snabbt klassens clown – även med ordlekar och snabba repliker. Bosse var även duktig i friidrott – och han flyttade från uppväxtorten Munkfors till Stockholm för att utbilda sig till gymnastikdirektör på GIH.

Bosse och Jesper – två folkkära Parneviks
Bosse Parnevik på pressträff inför “Stjärnorna på slottet”
Foto: Karin Törnblom/IBL

Gjorde tv-debut

Men den komiska ådran gjorde till slut att han kom in i underhållningsbranschen. Parnevik uppträdde på Nalen i Stockholm och gjorde tv-debut i ett program som sändes därifrån på nyårsafton 1957. Charlie Norman, Ingemar Johansson och Povel Ramel var några namn som fanns på repertoaren då.

Han slog igenom i Lennart Hylands Karusellen 1963 och blev under 60-talet så populär att han gjorde cirka 300 framträdanden i folkparkerna mellan maj och september.

1971 var det premiär för det första egna tv-programmet Harpundspartaj – och mellan 1978-79 programvärd för Party hos Parnevik.

– Min biologiska far som jag aldrig träffade lär ha varit en entertainer. Han var förlovad med min mor, men så försvann hann plötsligt. Det hände något som min mamma aldrig ville berätta. Långt senare, när jag försökte hitta min biologiska far, förstod jag vad som hänt. Jag upptäckte att jag hade en halvbror som var född ett halvår efter mig.

Tillsammans med Hasse Wallman etablerade sig Bosse även som krögare och köpte ett antal restauranger i Stockholm. Han blev bland annat delägare i Chinateatern – där första revyn Parneviks revyparty sattes upp.

Senare spelade han även Parneviks Oscarsparty och Parneviks Cirkusparty som drog fulla hus. 2007 kom föreställningen Parneviks Gubbröra – där några av de mest minnesvärda tv-inslagen visades varvat med liveimitationer på scenen.

Att satsa på samma karriärval har aldrig varit något för Jesper – även om han provat på att imitera också.

Bosse och Jesper – två folkkära Parneviks
1995, Bo och Jesper vid familjens residens Tuna utanför Stockholm.
Foto: Mattias Bardå

Imiterade Torbjörn Fälldin

– När pappa fyllde 50 år hade vi en del överraskningar på hans fest, precis som han brukar ha när någon i familjen har födelsedag. Jag imiterade bland annat Ingemar Mundebo och Thorbjörn Fälldin, som pappa gjort så många gånger och jag tror att jag fick godkänt i alla fall (ha, ha). Det krävs väldigt mycket träning och en viss talang också förstås, menar Jesper.

Däremot apade han i ung ålder efter sin fars golfspelande – som Bosse blev ordentligt biten av.

– Pappa byggde ju till och med en egen bunker och puttningsgreen hemma på vår tomt i Åkersberga. Först tyckte jag ärligt talat att det inte var så kul. Men så började jag spela allt mer hemma och följde med honom till olika banor. Vi spelade mycket tillsammans.

Jesper visade sig ha en stor talang och tillsammans med träningsvilligheten och viljan nådde han snabbt framgångar. Att slå pappa för första gången som 13-åring var förstås något att vara stolt över – och medaljplatserna duggade tätt i svenska juniortävlingar tills han togs ut i juniorlandslaget.

Jesper blev inte bara mycket bättre än pappa – utan till och med en stor stjärna som hittills varit rankad sjua i världen som högst. Bland annat var han den förste svensken någonsin som vann Europatourtävlingen Scandinavian Masters hemma i Sverige.

– Min vilja och disciplin har betytt mycket, samt att jag är stark mentalt. Där har jag lärt mig mycket av pappa. Han har alltid varit enormt förberedd inför varje föreställning och på att gå in i sin egen lilla värld innan. Det är precis samma för mig när det gäller fokuserande.

Var först skeptisk

Jesper har haft en del skadeproblem, men reser fortfarande runt mycket som golfproffs på olika tävlingar i USA.

Sedan blir det ju en del tid med inspelningarna av Parneviks – som oftast utgått från familjens villa i Florida.

– Att jag och min familj skulle ha ett eget tv-program kändes totalt osannolikt för fyra-fem år sedan. Jag var först väldigt skeptisk till att de skulle filma en realityserie i vårt hus. Men jag och min fru Mia lät oss till slut övertalas och det ångrar vi inte. Har bland gästerna fått träffa många intressanta personer och det är ju rätt häftigt att jag är den andra från samma familj som har ett eget tv-program.

I kommande omgången är det bara sonen Phoenix som bor hemma. Peg är ju sångerska och turnerar en hel del, Philippa pluggar i New York och Penny är i Kalifornien.

– Tittarna får följa oss runt i USA på olika håll. Exempelvis när Peg turnerar eller jag är ute och spelar golftävlingar. Så det blir lite nytt den här gången.

Somrarna brukar familjen spendera i Sverige och passar då på att umgås med släkt och vänner. Självklart blir det en hel del med föräldrarna Bosse och Gertie.

När pappa fyller 80 år den 20 mars är de garanterat hemma också.

– Roligt att få träffa alla barn och barnbarn samtidigt. Vi har ju fyra barn och elva barnbarn, berättar Bosse.

Håller igång

I varken kroppen eller sinnet känner han sig så gammal.

– Nej, jag är noga med att hålla i gång varje dag. Bland annat simmar jag, tar promenader och spelar golf då och då. Vad gäller golfen har jag som lägst haft åtta i handicap, men nu blir det inte lika mycket och jag ligger på 24 i handicap.

Att vara med i Stjärnorna på slottet tycker Bosse var väldigt roligt.

– Jag kände Ann-Louise Hanson sedan innan och hade jobbat lite med Peter Jöback. Men Regina Lund och Marianne Mörck var nya bekantskaper. Hur som helst var det mycket trevligt och blir säkert en del överraskningar för tittarna.

Precis sådana överraskningar som Bosse Parnevik själv är van att vara med och bjuda på.

Scroll to Top