• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smygstarta våren inomhus!

  Visst är det fantastiskt med växtkraft! Små ljuvliga blommor som vaknar till liv ur de första vårlökarna i kruka. De sprider sådan glädje och lycka!

  Tänk att vi snart kan njuta utomhus igen. Till dess får fönsterbrädan gärna vara full av små söta vårtecken.

  Smygstarta våren inomhus!

  Små lökar med spirande blad och spänstiga knoppar är ett tydligt tecken på att våren är på väg. De flesta är egentligen trädgårdsväxter men brukar finnas att köpa i kruka tidigt på året. De är framdrivna för att blomma extra tidigt.

  Ställ gärna den köpta krukan svalt några timmar när du kommer hem så att växterna hinner vänja sig vid temperaturen inomhus. Placera dem sedan ljust och gärna svalt. Kanske kan du ställa krukan eller buketten svalt nattetid för att förlänga hållbarheten.

  Vattna försiktigt i jorden, inte på löken, så att den är lätt fuktig. När blomningen är över kan du plantera ut lökarna i trädgården, så snart vädret tillåter. Där kommer de till glädje i många år framöver.

  Tips!

  Du kan själv ta in blommande små lökar från trädgården och plantera dem inomhus tillfälligt. Gräv upp en liten jordklump när du först anar att de tittar upp. Njut av blomningen inomhus och plantera sedan tillbaka utomhus igen.

  Fyll korgen med vår

  Nästan som en liten trädgård inomhus! Plantera flera olika sorter med blommande lökar i en korg som du klär med plast invändigt. Fyll på med mossa mellan blommorna för en naturlig känsla.

  Skönheter på rad

  Det finns så många vackra blommande lökar som bjuder på sin prakt under våren. Även själva lökarna blir dekorativa om du sätter dem i hyacintglas. Då kan du se både blomma, lök och rötter. Kungsängslilja, hyacint, narciss och pärlhyacint är bara några av vårens alla skönheter.

  Bedårande bukett

  Blommande lökar i kruka kan ibland få långa och lite rangliga stänglar. Då kan du istället använda dem som snittblommor i en liten vas. De håller lika länge på det viset. Här är det pärlhyacinter som kombinerats med kvistar av eukalyptus och pil.

  Hållbara hyacinter

  De är både vackra och hållbara i bukett – hyacinterna som allt oftare säljs som snittblommor. Kombinera gärna blommorna med några gröna kvistar för att göra buketten mer fyllig. Ställ den i en vas med kallt vatten och byt gärna vattnet varje dag. Ta också bort alla blad som kan hamna under vattenytan i vasen.

  Skapa själv!

  Hyacintglas av grenar

  Ett vanligt glas, eller en liten vas, kan fungera som dekorativt hyacintglas. Korta av några grenar till fyra lagom långa bitar. Bind ihop dem med snöre, som på bilden, och lägg över glaset.
  Skaka och skölj försiktigt bort jorden från rötterna på hyacinten och placera den ovanpå träpinnarna, men så att rötterna når ner till vattnet i glaset.

  Vacker vårkrans

  Kransen blir en fin bordsdekoration och är gjord av vita pärlhyacinter.

  Ta bort jorden och stick en kraftig ståltråd rakt igenom lökarna. Forma sedan till en krans och fäst samman ändarna på ståltråden. Fyll eventuellt lite vatten i fatet så att det når rötterna men inte själva lökarna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!