• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Anna Book: "Nu har jag fått tillbaka lusten att leva för mig själv"

  Anna Book har gått igenom en stor förvandling de senaste åren – både med sitt inre och sitt yttre. Här berättar hon om sin sjukdom, om den stora viktnedgången, om sitt nya leende och om sin stora kärlek till familjen.

  Anna Book: "Nu har jag fått tillbaka lusten att leva för mig själv"

  Blod, svett och tårar. Så beskriver Anna Book sin insats i viktnedgångsprogrammet Biggest loser VIP som gått på Sjuan under hösten och som Anna till slut vann.

  – Det var många hårda och smärtsamma, men också förlösande, känslor och tankar som släpptes fram under seriens gång. Jag känner en stor glädje och tacksamhet för mitt mod att ge mig in i ett sådant här projekt, berättar Anna när vi ses en av årets första höstdagar. 

  Luften är ljummen och vi sitter på en uteservering på Djurgården i Stockholm. Anna beskriver hur hon -genom hela livet varit väldigt ärlig, snäll och rak mot sin omgivning. Men att vara med i tv-programmet handlade inte endast om att gå ner i vikt, hon fick dessutom möta många nya sidor av sig själv. Och ganska snart insåg hon att det fanns en person som hon inte varit särskilt rak och ärlig mot under åren: henne själv.

  – Nej, det blev en tuff men sann insikt. Är man inte ärlig med sig själv så är det svårt att vara det med andra. Det här är bitar jag fortfarande jobbar med. Jag har fått omvärdera en hel del i mitt liv, i princip allt, och det är inget som går att förändra över en natt eller under en programserie.

  Anna Book blev känd för många när hon som 16-åring deltog i Melodifestivalen 1986 med sången ABC, som kom på femte plats. (Foto: TT)

  Anna brister plötsligt ut i ett "Oh, my God!" när hon blir serverad en räksallad i jätteformat.

  – Så här stora portioner kan jag inte längre få i mig, säger Anna och berättar om den magsäcksoperation hon genomgick år 2008.

  – Tänk dig att min magsäck numera inte är större än en valnöt. Jag har fått lära mig att äta ofta och regelbundet – men med väldigt små portioner – och kombinera det med träning. Det har fungerat jättebra.

  Ny livsstil

  Som mest vägde Anna 130 kilo, men efter operationen försvann ungefär 15 kilo.

  – Just den övervikten kan man säga att jag blev av med gratis. Men därefter lade jag om min livsstil totalt och gick ner nästan 50 kilo på egen hand, vilket jag var väldigt stolt över.

  Men så skulle Anna åka på en bootcamp, ett slags hälsoläger, tillsammans med bland annat Martin Lidberg. Där drabbades Anna av tarmvred och fick snabbt åka till akuten.

  – Hade jag inte opererats och fått hjälp så snabbt så hade jag kunnat dö, berättar Anna som efter en ganska kort tid fick göra om operationen då komplikationer uppstod.

  – Jag föll ganska djupt därefter och blev rätt deppad. Mellan år 2009 och 2012 var jag mest hemma och vilade. Jag tyckte inte längre att det var värt att försöka gå ner i vikt, inte om jag skulle dö på kuppen. Men efter de där åren vaknade jag upp på nytt och kände att jag var tvungen att göra något åt mitt liv. 

  2006 tävlade Anna Book i tv-programmet Let's dance. Hon och danspartnern David Watson slutade på en andraplats. (Foto: IBL)

  Anna började åter tänka på vad hon stoppade i sig och tränade intensivt. Hennes drömmål har alltid varit att väga 60 kilo och hon nådde nästan dit. Hon gick ner till 70 kilo. Detta trots att hon lider av den obotliga hormonsjukdomen PCOS, en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom, som innebär många små äggblåsor på äggstockarna. Sjukdomen för med sig mycket testosteron i kroppen och kan leda till ökad kroppsbehåring och viktuppgång.

  – Det var skönt att få ett svar på varför jag lidit i så många år. Det är svårt när människor inte ser att jag tränar och egentligen äter alldeles, alldeles för lite. Jag kände att något inte stämde. Kroppen skrek och jag fick ökad hårväxt i ansiktet, mustasch och grövre ögonbryn. Dessutom fick jag humörsvängningar, berättar Anna som idag lärt sig leva med sin sjukdom.

  Hjälpt av Biggest loser

  År 2016, när Anna Book blev diskvalificerad från Melodifestivalen eftersom hennes bidrag redan hade tävlat i Moldavien 2014, blev hon på nytt deprimerad. Hon slutade att röra på sig och gick åter upp i vikt. Anna ville inte längre leva och de enda hon orkade fortsätta leva för var man och barn.

  – Men min egen lust och vilja, den fanns inte.

  Hela familjen: Antonio, Vanessa, Roberto, Anna och Felicia. (Foto: Privat)

  Det var ganska direkt därefter hon fick förfrågan om att vara med i Biggest loser VIP.

  – När de ringde första gången från tv-produktionen tog jag det som en förolämpning och blev supersur. Men sedan ringde de på nytt i våras och jag träffade några personer som jag fick förtroende för. Jag gick på ett möte och tänkte att "vi får väl se". Men efter mötet tänkte jag: "Varför inte, jag vill ju inte må så här resten av mitt liv. Jag vill inte vara en person som står vid sidan om. Jag är ju egentligen väldigt levnadsglad och trött på att vara så begränsad."

  Anna tackade ja, och idag hyllar hon programmet. Hon har till och med gjort en alldeles speciell tatuering på sin ankel. Den föreställer en stjärna, med texten "BL V.I.P".

  – Jag står för det som programmet representerar, att skaffa sig en ny hälsosam livsstil och hålla kvar vid den. Visst, det finns dagar då jag gråter och tvivlar. Speciellt eftersom jag har en familj som vill äta cheesecake medan jag bara ska äta fisk, keso och grönsaker. Det är tufft och jag gråter, men inte lika ofta och mycket nuförtiden. 

  – Tidigare har jag letat genvägar, men nu finns inga halvmesyrer längre. Detta är inte fusk eller en snabb lösning, detta är för alltid. Jag har nu lärt mig på riktigt hur jag, Anna Book, fungerar och min medvetenhet kring mat och hälsa har ökat avsevärt.

  Tatueringen som Anna har på sin ankel är en hyllning till Biggest loser VIP. (Foto: Privat)

  Hur gick det med drömvikten?

  – Idag väger jag 56 kilo! Jag har alltid känt mig väldigt kvinnlig och vacker, men det har funnits för mycket vaddering ända sedan jag fick mitt första barn. Jag tycker om att se mig själv i spegeln och älskar mig själv idag, både på in- och utsidan. Jag var inte ute efter att bli smal för att bli smal. Jag ville bli mindre eftersom jag vet att det kommer att stärka min kropp ännu mer. Detta kommer att leda till att jag kan leva mitt liv fullt ut på ett annat sätt, samtidigt som hälsorisker med att vara så stor minskar.

  Du har dessutom helt nya tänder?

  – Ja, och jag är så nöjd! Jag har alltid velat ha ett sådant här leende och hade det gått att göra dem ännu vitare så hade jag gjort det, tveklöst. Men framför allt har jag inte ont längre. För det var inte på grund av utseendeskäl som jag bytte ut mina tänder, utan av hälsoskäl. Efter magoperationen drabbades jag av enorm muntorrhet. I över åtta år kändes det som sandpapper i hela halsen. Detta ledde till en sämre salivavsöndring som i sin tur ledde till dålig tandhälsa. Det ilade och jag hade enorma smärtor i tänderna. Jag fick då komma till en tandläkare som gjorde om det mesta, allt från rotfyllningar till porslinständer.

  Anna är lycklig med sin man Roberto och de funderar på att förnya sina bröllopslöften. (Foto: Privat)

  Beskriv din och Robertos relation.

  – Vi skulle behöva en hel dag för att besvara den frågan. Roberto är mitt allt som jag älskar så otroligt mycket. Många i Biggest loser VIP pratade skit om mig och Roberto och menade att vi inte kunde vara så kära efter så många år. Men tji får de! Efter 20 år tillsammans är vi lyckligare och mer kära än någonsin. Vi planerar att förnya våra bröllopslöften och fira kärleken till varandra med familjen. Vår kärlek är gränslös, passionerad och villkorslös.

  Vad är kärnan mellan er?

  – Respekt, kommunikation och genuin omtanke. Vi ringer eller skickar sms till varandra flera gånger varje dag. Men sedan ger vi oss själva ganska mycket egentid. När vi går ut och äter med barnen säger vi att "Nu får ni gå hem före oss, för mamma och pappa ska gå vidare och dansa". Det är ju faktiskt vi som ska sitta där själva med varandra som gamla, och därför måste vi vårda den relationen.

  Hästar och ridning är Annas nya stora intresse, även om sång fortfarande är hennes största passion. (Foto: Privat)

  Hur är du som mamma?

  – Jag är kärleksfull, men också oerhört sträng och principfast med en hög moral och etik. Jag försöker ge mina barn sunda värderingar. Visst har jag curlat dem en del, men jag tycker att de alla tre har blivit hjälpsamma, ansvarsfulla och målmedvetna individer. Nu när de blivit så stora så umgås vi genom att gå ut och gå, bowla eller åka ut och rida. Stallet har blivit mitt nya stora intresse. Att komma upp på hästryggen betyder harmoni för mig.

  Vad går du aldrig hemifrån utan?

  – Två hårdkokta ägg, färsk broccoli, gurka, cocktailtomater och en guacamole-röra. Och en termos med en god smoothie.

  Vad har du för framtidsdrömmar?

  – Många, nu har jag ju fått tillbaka lusten att leva för mig själv också och inte enbart för min familj. Jag vill fortsätta sjunga, det är min största passion. Men jag vill också bli mer affärskvinna och utveckla mitt varumärke. Jag är till exempel barnsligt förtjust i porslin, så jag skulle gärna utbilda mig inom drejning. Men jag skulle även vilja göra mer inom tv, ge ut en träningsbok eller varför inte Matens ABC med Anna Book? Numera vet jag att man kan göra det mesta, bara viljan och pannbenet finns – och jag har båda!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!