• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dagny Carlsson om sin tuffa uppväxt: “Jag har fått revansch”

  Dagny Carlsson, 105, fick inte chansen att studera vidare när hon var ung, men det har hon tagit igen på äldre dagar.

  Dagny Carlsson om sin tuffa uppväxt: “Jag har fått revansch”
  Foto: Sveriges Radio

  Dagny Carlsson, 105, är Sveriges äldsta bloggare och en inspirationskälla för många. Efter det stora genombrottet i dokumentärserien Det är inte så dumt att bli gammal har hon medverkat i flera tv-program och dessutom synts på vita duken i Hundraettåringen som smet från notan och försvann

  Idag sommarpratar hon i Sommar i P1 och berättar bland annat om hur hennes framgångar som bloggare på äldre dagar har kompenserat för de chanser hon aldrig fick som ung.

  – Jag har fått revansch på en barndom och ungdom som jag kanske inte riktigt är helt belåten med. Jag skulle velat leva helt annorlunda, om villkoren hade varit lite gynnsammare, berättar Dagny i sitt sommarprat.

  Men för att kunna studera vidare krävdes pengar, och det hade familjen inte eftersom pappan dog när Dagny var 17 år.

  För Hemmets Journal har hon tidigare berättat om uppväxten, och hur hon efter åtta år i skola började arbeta på en skjortfabrik i födelsestaden Kristianstad för att hjälpa mamman att försörja familjen. När skjortfabriken senare flyttade till Linköping följde den då 19-åriga Dagny med.

  – Det var långa dagar då vi arbetade på ackord, sex dagar i veckan. Jag arbetade på fabrik i tjugo år innan jag kunde vidareutbilda mig och blev arbetsledare på en korsettfabrik i Sundbyberg, säger hon till Hemmets Journal.

  I sitt sommarprat berättar hon också om hur maken Harry gick bort i cancer och hur Dagny trodde att det snart skulle vara hennes tur. Men så blev det inte. 

  – När jag inte dog var jag tvungen att börja leva. Man kan inte sitta den ena dagen efter den andra och bara vänta på att dö, och inte göra det. Då måste man ta itu med tillvaron. Jag hade den här datorn, den blev min nya kompis. Man kan inte bara gå och sucka och tänka på det som har varit. Man måste leva i nuet, säger hon. 

  Här kan du lyssna på Dagnys sommarprat i P1.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!