• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu ska jag bjuda mina söner på en resa!

  Under en månad har Hemmets Journals läsare fått rösta om vem som är Sveriges bästa undersköterska. När vi räknat alla röster stod det klart att Fia Dovermyr i Sundsvall får Hemmets Journals Stora Pris 2016! En riktig glädjespridare får ta emot priset på 50 000 kr!

  Nu ska jag bjuda mina söner på en resa!

   

  Hösten har tagit Sverige i ett järngrepp den dagen vi ringer Sofia Dovermyr för att berätta den glada nyheten. Just en sådan nyhet som kan få vilken gråmulen och kulen höstdag som helst att skina som den vackraste sommardag.

  Hon har precis kommit in efter en skogsrunda med hundarna Bullen och Frida när vi kan berätta att hon, Sofia "Fia" Dovermyr från Sundsvall, har tilldelats årets upplaga av Hemmets Journals Stora Pris.

  – Ojojoj, att jag skulle vinna, det trodde jag aldrig. Nämen vad roligt …

  Nyheten kommer plötsligt och oväntat och har först svårt att tränga in. Men att en glädjespridare som Fia själv får belönas någon gång är väl inte mer är rätt och detsamma tyckte uppenbarligen Hemmets Journals läsare som efter en månadslång omröstning hade placerat Fia på toppen av listan över Sveriges bästa undersköterska.

  En rolig höst

  Det har varit en rolig höst för Fia som har fått stor uppmärksamhet både på jobbet och i lokalpressen.

  – Alla vill veta hur det går och jag har ju inte haft en aning. Men det är många som har varit engagerade, ska du veta. Inte minst min chef har frågat mig flera gånger.

  Fia var först tveksam till att ställa upp när hon i somras nåddes av beskedet att hon hade nominerats. Idag ångrar hon såklart inte sitt beslut.

  – Nej, nu blir det en resa till Skottland med barnen och deras respektive. Det längtar jag verkligen efter, Edinburgh är en sådan härlig stad. Och naturligtvis ska jag bjuda min kollega Berit Sjöholm på en helkväll – det var ju hon som kom på den galna idén att skicka in mitt namn!

  Att Fia älskar sitt jobb går inte att ta miste på. Hennes engagemang är totalt och hon inser att jobbet är viktigt. Patienterna på sjukhuset är där av en anledning, det är viktiga saker som sker.

  Just nu ligger fokus på livets början. Hennes jobb på förlossningsavdelningen handlar ju för det allra, allra mesta om ren glädje – ja, kanske till och med livets största glädje för många. Men Fia har fått uppleva mycket under sina snart tre decennier som undersköterska.

  – Ja, jag har jobbat på tunga avdelningar också. När jag bodde i Stockholm arbetade jag på en avdelning men svårt psykotiska ungdomar. Det kunde vara tufft men det går att finna glädje överallt.

  Fia har också arbetat med cancersjuka på en onkologisk avdelning och inte minst under många år på ett hospice där man vårdar patienter i livets slutskede.

  – Man skulle kunna tro att det var extra dystert på en sådan avdelning men det är helt fel. Det finns utrymme för skratt under alla livets skeenden.

  Fia gosar med syskonbarnbarnet Alex som fick följa med till Fias arbetsplats för förlossningen på Sundsvalls sjukhus.

  Världens bästa yrke

  Men vad är det då som gör att Fia får priset? Vad är det Hemmets Journals läsare har fallit för?

  Frågar man Berit Sjöholm, kollegan som nominerade Fia, är svaret självklart: Fia är landets bästa, på alla sätt.

  – Hon får alla i omgivningen att känna sig bra, säger hon. Det gäller såväl patienter som kollegor. Att hon dessutom är en alldeles suveränt duktig yrkeskvinna gör ju också sitt till.

  50 000 sköna kronor in på kontot betyder nu att hon kan sätta planerna i verket. En resa till favoritstaden Edinburgh med sönerna och deras respektive, en helkväll med Berit – och sedan får vi se om det blir några pengar över.

  – I så fall blir det en ny spis också. Det kan jag behöva…

  Att hon någon gång skulle få för sig att satsa på en annan karriär förefaller inte särskilt troligt. För arbetet som undersköterska är nämligen världens bästa yrke, om ni frågar Fia. Visst kan det kännas slitigt ibland men belöningen på det personliga planet är desto större.

  – Jag får vara med när viktiga saker händer i människors liv. Och det har gett mig så mycket tillbaka på det personliga planet. Jag kan skilja på det som är futtiga vardagsproblem och det som är verkliga bekymmer. Och det är faktiskt viktigt att man kan göra det.

  Ett stort grattis från Hemmets Journal och från alla våra läsare!

  Fia Dovermyr får Hemmets Journals Stora Pris 2016!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!