• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår expert Ylva kan allt om katter

  I mer än halva sitt liv har Ylva Stockelbergs tillvaro till stor del kretsat kring katter. Och Ylva, som svarar på kattfrågor på Hemmets Journal kan det mesta. Nu kommer hon ut med sin nionde bok. Och gissa vad den handlar om…

  Vår expert Ylva kan allt om katter

  Det blev ingen katt som barn för Ylva Stockelberg. Pappa hade haft en hund som dött och ville inte utsätta henne för smärtan att mista ett djur.

  Som 30-åring fick hon dock ett presentkort på en kattunge av sin dåvarande sambo och sedan dess handlar hennes liv till stor del om katter.

  Ylva är managementkonsult till yrket, men hon svarar också sedan nio år tillbaka på frågor om katter på Hemmets Journals kattsajt och har stor kunskap i ämnet. Hon har skrivit åtta böcker och nu kommer den nionde – Vad säger katten? – som presenterades på bokmässan i Göteborg.

  Boken är fullproppad med frågor om katter och deras beteende. De fina bilderna står vår bloggare Lena Nielsen för.
  Vill du köpa boken? Klicka på bilden så kommer du till vår shop.

   

  I boken har hon sammanställt många av de frågor som hon fått under åren som kattvetare i Hemmets Journals tjänst. I den får man svar på allt från varför katten bits, om katter kan sörja och vad man gör med en katt som inte är ett dugg social…

  Ja, vad gör man om man längtar efter mysiga stunder av gosande med katten och den inte alls visar intresse för ens person?

  – Det finns mycket man kan göra, bland annat ge mat lite och ofta så att det blir många tillfällen till kontakt. Men det allra viktigast för att få en trevlig sällskapskatt är att komma ihåg att när en kattunge är mellan fyra och nio veckor gamla, då är kontakt med människan mycket viktig för deras utveckling. Man behöver ägna sig åt dem minst 45 minuter varje dag med lek och kel!

  Har kattintresset i Sverige ökat under de senaste decennierna?

  – Ja, absolut! Det gäller nog över huvud taget intresset för husdjur, hundar också. Men katten passar förstås väldigt bra för den som är i arbetsför ålder. Den kan sysselsätta sig själv på dagen, men allra bäst är det om man har två som kan leka med varandra. Men man måste förstås ägna sig åt dem på morgnar och kvällar.

  Att du själv är kattägare är förstås en självklarhet. Men hur många katter har du – och av vilken sort?

  – Jag har två. Alice, en svart silverabessinier som är 17 år och så Perle, en brun burma, som är 15. Tills nyligen hade jag också Tussa, en brunsköldpadd burma som blev 17 år.

  Ylva tillsammans med sina ögonstenar Perle och Alice.

  Vad är ditt allra bästa tips till en nybliven kattägare?

  – Att komma ihåg att ett bra beteende ska belönas och ett dåligt ignoreras. Det händer till exempel att jag får frågan vad man ska göra när katten kommer på natten och bråkar och skriker för att den vill ha mat. Svaret är enkelt – nonchalera den, annars får man utfodra den på natten i fortsättningen också.

  Många kattägare menar att charmen med katter är att de är så självständiga. Håller du med?

  – Nja jag tycker nog att charmen är att de är både och! En katt kan sitta och titta ut genom fönstret och sedan leka en stund för sig själv, men den vill också vara med familjen och vara till lags. Den har inte samma behov av en ledare som en hund utan ser sig som en familjemedlem. Och så ser jag den också!

   

  Är du intresserad av Ylvas bok? Du hittar den här!

  Klicka på bilden för att komma till våra expertfrågor om just katter, besvarade av kattvetaren Ylva Stockelberg.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!