Visste du att …

* Den första bildragna husvagnen byggdes kring 1897.

* Sveriges första husvagnsfabrik, SMV, startades 1948 i Örebro.

* År 1921 upptogs tältning och tältuthyrning på Svenska turistföreningens program.

* Camping (engelska, av camp ‘läger’, av latin ca´mpus ‘ fält’)

* Med 1938 års semesterlag, som gav alla heltidsarbetande två veckors semester, fick campingen ett starkt uppsving i Sverige.

* En Google-sökning på ordet “husvagn” ger 450 000 träffar. Ordet “camping” ger 144 000 träffar. “Matchande träningsoveraller” ger 3 450.

Mobilt hem nu och då

Husvagnen har sitt ursprung i de bostadsvagnar som användes av kringresande teatrar och cirkussällskap vid 1800-talets början. De var enkelt inredda och drogs av häst. Runt förra sekelskiftet byggdes de första bildragna husvagnarna och år 1919 påbörjades fabriksproduktionen. Idag kan man köpa lyxinredda vagnar med platt-tv och bekväma sängar.

Allt fler svenskar väljer att semestra i husvagn. Sedan mitten av 1990-talet har antalet husvagnar ökat, och ligger idag på cirka 270 000.

Enligt Lars Erik Paulsson på Husvagnsbranschens Riksförbund kan man urskilja två grupper bland husvagnsfolket. Dels 40-talisterna, som alltid haft husvagn, men som nu skaffar sig dyrare och bekvämare vagnar. Dels deras barn, 70-talisterna, som bildat familj, och vill ge sina barn samma upplevelser som de själva hade i barndomen.

Ingen TV, ingen toa – det är tjusningen!
Enkelhet och frihet. Detta är de två främsta skälen till att Lena och Lars Månsson väljer att semestra i husvagn.

– Vi kör över bron och ser var vi hamnar.

Så lyder familjen Månssons semesterplaner. Som husvagnsfantaster behöver de nämligen inte ha några detaljerade rutter eller förbokade övernattningar längs vägen. Det är just detta som är tjusningen med husvagn – man tar dagen som den kommer och ser var man hamnar framåt kvällen.

Bron som Lena och Lars Månsson syftar på, är Öresundsbron, som ligger ett par mil från hemmet i Höllviken i sydvästra Skåne. När de väl rullat över vattnet breder kontinenten ut sig. Oftast fortsätter de söderut mot Tyskland och Österrike och är iväg i två, tre veckor.

– Man får se hur långt man kommer. Allt kan hända, säger Lena.

I 35 år har familjen Månsson tillbringat sommarsemestern på olika campingplatser i Europa. När de båda sönerna var mindre kuskade de runt med bil och tält.

För drygt tio år sedan, när barnen lämnat boet, ville Lars och Lena ha det lite mer bekvämt och helst “lite torrare under fötterna” på semestern. Därför provade de att ta in på hotell, men fann sig aldrig tillrätta.

– Man blev sittandes på hotellrummet i någon storstad. Det kändes så passivt, säger Lars.

I stället hyrde de en husvagn och semestrade i Danmark en vecka. Sedan dess har de blivit inbitna husvagnsfantaster.

Ingen TV, ingen toa – det är tjusningen!

Vyer som vykort efter vägen. Ett av favoritresemålen för paret Månsson är Österrike.

För idylliskt?
Den nuvarande vagnen införskaffades för fyra år sedan. Inget lyxutrustat vrålåk – snarare en bättre begagnad vagn. TV:n har de lämnat hemma, liksom mikrovågsugn och diskmaskin. Någon toalett har de inte heller.

– Det är just detta som är finessen, att låta de dagliga bekvämligheterna bli kvar hemma, säger Lars.

Enkelhet och frihet. Inga tider att passa. Så kan man sammanfatta fördelarna med husvagnslivet.

När de visar sina semesterfoton och beskriver sina resor, låter det nästan för idylliskt för att vara sant. Finns det då inga nackdelar med campinglivet? Hur klarar man av att trängas ihop på några få kvadratmeter utan att trampa varandra på tårna, både bildligt och bokstavligt?

Lena funderar en kort stund.
– Det har alltid funkat bra. Vi är nästan aldrig oense om något. Det är nog för att vi är ganska lika, menar hon.

Lars håller med.
– Det blir sällan diskussioner, utan vi fattar snabba och enkla beslut.

Oftast hjälps de åt, men vissa uppgifter har de delat upp mellan sig. Lars rattar bilen, grillar kött och skalar potatis. Lena diskar och håller reda på köksattiraljerna.

Om några veckor är det åter dags. Lena och Lars har pratat om att åka mot Berlin. Kanske besöker de en plats som kallas för Lilla Venedig. Eller också hamnar de i Westendorf – en favoritby i Österrike med de grönklädda Alperna i bakgrunden.

Kanske hittar de en ny pärla längs vägen och stannar ett par nätter. Ofta väljer de ett lugnt ställe nära naturen.


Tre nätter max

Campingplatser vid sjöar undviker de, eftersom dessa har en tendens att dra till sig mängder med turister.

– Vid Bodensjön ligger tyskarna som packade sillar! säger Lars. Hellre en skön plats i avskildhet.

Lena beskriver den rofyllda känslan, när de parkerat husvagnen på en fin camping, vevat ner benen och kånkat ut bord och stolar. Så snart detta är avklarat brukar de slå sig ner utanför vagnen med något svalkande i glasen.

Framåt kvällen tänder de grillen och avnjuter en enkel men god måltid ute i det fria. När mörkret kryper inpå förtältet, sätter de sig i vagnen och spelar ett parti rummy.

Ingen TV, ingen toa – det är tjusningen!Välkommen till vårt andra hem! Lars och Lena har haft sin senaste ambulerande bostad i fyra år.

 
Hur bra de än trivs på en campingplats, brukar de inte stanna mer än tre nätter. Sedan drar de vidare till nästa plats och nästa.

– Det finns ju de som stannar en hel sommar på ett och samma ställe, och använder husvagnen mer som en sommarstuga. Men själva vill vi passa på och se oss omkring under semestern, säger Lena.

Familjen Månsson är långtifrån ensamma om att tillbringa semestern i husvagn. I sommar förväntas 270 000 svenska vagnar rulla längs vägarna. Ändå finns det seglivade fördomar. Som att ekipagen sniglar sig fram och orsakar irritation och milslånga köer. Att husvagnsfolket går klädda i likadana joggingdressar. Att det är trångt och trist att tillbringa semestern i en rullande plåtlåda.

– De som tror detta har nog aldrig provat på det här fria livet, säger Lena.