Allt fler e-handlar

E-handeln slår nya rekord. Under förra året köpte svenskarna för 17,7 miljarder kronor via Internet. Summan motsvarar 3,5 procent av den totala detaljhandeln. Bland män och kvinnor i åldern 23 till 35 år bedömer 92 procent att de kommer att handla varor via Internet under det kommande halvåret. Människor boende på landsbygden är överlag mer positiva till handel via nätet. “Billigt och bekvämt” är de främsta argumenten.

Böcker, datortillbehör, skivor och hemelektronik hör till de vanligaste handelsvarorna på nätet. När det gäller livsmedel är utbudet fortfarande blygsamt. Runt millennieskiftet satsade en lång rad matbutiker på handel via Internet. Men planerna kom av sig och många butiker valde att lägga ner verksamheten. Det senaste året har kommersen återigen tagit fart på flera orter i landet. Skälen tros vara flera: Konsumenterna är mer vana vid datorn, rutinerna för leverans har förbättrats och betalningen har blivit tryggare och smidigare.

Källa
: Handelns Utredningsinstitut, Svensk Handel

Och om det blir fel?

När du handlar via nätet från ett svenskt företag har du två veckors ångerrätt. Ångerperioden börjar gälla från den dag du tar emot varan. Inom övriga EU gäller 7 till 14 arbetsdagar. Vissa varor omfattas dock inte av ångerrätten, såsom aktier, livsmedel och tidningsprenumerationer. Om webbplatsen inte ger information om ångerrätten bör man undvika att sluta avtal med denna säljare.

Numera finns kvalitetsstämpeln “Trygg e-handel”. De företag som blivit godkända som “trygga e-handlare” förbinder sig bland annat att presentera tydliga uppgifter vad gäller företaget och deras garantier. De måste också informera om totalkostnader för köpet samt leveranstider och betalningsrutiner. De får dessutom aldrig bedriva försäljning till minderåriga.

Följ rådenNätbedrägerierna är störst när de gäller handel mellan privatpersoner, på exempelvis Blocket, Tradera och E-bay. Den som handlar av en privatperson omfattas inte av konsumenträtten. Därför har Konsument Europa, som är en enhet inom Konsumentverket, satt upp följande försiktighetsåtgärder:

•Var misstänksam! Om en vara är extremt billig finns det stor risk att du blir lurad.
• Begär information och säljarens fullständiga namn, adress och telefonnummer.
•Skicka inte ditt kontonummer via e-post.
•Glöm inte att 25 procents moms och tullavgifter tillkommer för köp utanför EU.
•Om något går fel: reklamera i första hand till säljaren. Om du blivit utsatt för bedrägeri – gör en polisanmälan.

På nätet är affären öppet dygnet runt!
Onsdag kväll, 23.00: Andreas Persson och Bodil Elmqvist sätter sig framför datorn för att storhandla. Efter en halvtimme är två veckors matinköp avklarade. 
 
 
Klockan är 17.40 på torsdagskvällen, och Andreas Persson och Bodil Elmqvist hör hur hissen stannar på tredje våningen. Hissdörren öppnas och ut kommer Dusko Opsitarevic och Kaj Nilsson med sju välfyllda papperspåsar. Alla hjälps åt att langa in kassarna genom ytterdörren och snart är hela hallen fylld med varor.

Dusko Opsitarevic lämnar över en lista samt inköpskvitto. Kontrollerar kvickt så att allt verkar ok och hälsar snabbt på Joel, 11 månader, som sitter på hallgolvet. Ikväll har han inte mycket tid över för småprat – sexton andra kunder väntar på sina matkassar.

När ytterdörren slagit igen börjar Bodil och Andreas gå igenom innehållet i påsarna. Bostongurka, vattenkastanjer, cornflakes, svartpeppar… Joel har fått syn på burkarna med barnmat och plockar ut dem på köksgolvet.

Andreas konstaterar nöjt att äggen hållit i transporten.
– Men här har vi fått A-fil i stället för lättfil, säger Bodil när hon rotar i påsarna. Annars verkar allt stämma.

Slipper köandet

Sedan tidigt i våras sköter familjen de flesta matinköpen via Internet. Varorna kommer från stormarknaden Coop Forum och paketering och leverans sköts av Samhall. För en aktiv småbarnsfamilj med fullklottrad almanacka passar det utmärkt.

– Numera slipper vi ägna två timmar åt att åka till köpcentret och storhandla. Den tiden lägger vi hellre på något roligare, menar Andreas.

Beställningen gjordes under gårdagskvällen. Klockan hade hunnit bli elva när Bodil och Andreas slog sig ner framför datorn för att planera sin veckohandling. Genom butikens hemsida kryssade de för de varor de behövde. Slutnotan hamnade på drygt 1 700 kronor.

En del kunder skulle kanske tveka att lämna ut sina kontouppgifter på Internet. Familjen Elmqvist Persson har valt att sätta in pengar i förväg på butikskortet. På så sätt slipper de riskera att bankkortet används och missbrukas.

Just flexibiliteten, att kunna beställa varor när som helst under dygnet, är en av fördelarna med näthandel. En annan är att slippa släpa på tunga påsar. Att de samordnade transporterna dessutom är mer miljövänliga, är ett plus i kanten.

På nätet är affären öppet dygnet runt!
Torsdag kväll, 17.40: Sju välfyllda kassar med mat levereras av Kaj Nilsson.

Vännerna nyfikna

Servicekostnaden, för hopplockande av varor samt leverans, ligger på 125 kronor. Det är det värt, menar Bodil och Andreas.

– I längden sparar vi nog pengar, eftersom vi undviker onödiga spontaninköp. På nätet handlar vi bara det vi behöver, säger Bodil.

Men de nya rutinerna betyder inte att de slutat gå till vanliga affärer. Tvärtom; de besöker gärna den lilla ostbutiken på hörnet eller grönsaksstånden på torget. Numera har inköpen blivit ett nöje, snarare än ett nödvändigt ont.

– Vi tycker om att laga mat och gillar att gå runt och få inspiration och handla fina råvaror. Vissa varor vill man se innan man köper, menar Andreas.

Bodil har tidigare arbetat som torghandlare och är noggrann med äpplena. Om nätbutiken inte erbjuder just den sort hon vill ha, köper hon dem hellre i affären där hon själv kan känna och bedöma deras färg och kvalitet.

– Men makaroner, blöjor och barnmat slipper vi gärna släpa hem.

På nätet är affären öppet dygnet runt!
Torsdag kväll, 17.50: Bostongurka, blöjor och bananer… Bodil och Andreas går igenom listan för att kontrollera att allt stämmer.

Finns det då inga nackdelar med att handla merparten av dagligvarorna via nätet? Visst har det hänt att något saknats eller att det blivit fel i leveransen. Då har man som kund chans att reklamera i efterhand.

– Förra gången hade vi beställt naturell tvål men fick i stället en med mandelblomsdoft. Det var egentligen vårt eget fel – vi hade glömt att kryssa i att vi inte ville ha något alternativ. Men man lär sig efter hand.

Familjen ser sig fortfarande som nybörjare.
– Detta känns som en inkörningsperiod. Men vi kommer troligen att fortsätta handla via nätet i framtiden.

De tror också att näthandeln kommer att sprida sig till fler hushåll.
– Alla vänner och bekanta jag talat med blir nyfikna och tycker att det är en bra idé, säger Bodil.

På nätet är affären öppet dygnet runt!

Läs mer här om hur och var man handlar på nätet!