1. Carl och Karin Larsson – Lilla Hyttnäs
Carl Larsson-gården, Sundborn, nära Falun, Dalarna

På gården Lilla Hyttnäs i Sundborn skapade Karin och Carl Larsson inredningshistoria. De förvandlade det enkla sommarhuset till en färgsprakande världskändis. Numera är Carl Larsson-gården ett av världens mest avbildade konstnärshem. Gammalt blandas med nytt, det är trivsamt ordnat, men inte pedantiskt.
Att vandra runt här känns bekant på något vis. Det är inte så konstigt – huset har ju varit motiv i åtskilliga Carl Larsson-tavlor. Gården är själva sinnebilden av det kreativa och tillåtande hemmet där familjen – inte minst barnen – får stå i fokus.

Sympatiskt nog finns här inga rep som håller besökarna på behörigt avstånd. Släkten vill att Carl Larsson-gården ska kännas som ett levande hem och då får man betala med visst slitage. Den som vill se huset invändigt måste dock boka in sig på en visning.
Läs mer: www.carllarsson.se
2. Elin Wägner – Lilla Björka
Berg, tre mil norr om Växjö, Småland
Författaren, journalisten och akademiledamoten Elin Wägner var alltid före sin tid och aktiv såväl i kampen för kvinnors rösträtt som i miljö- och fredsfrågor. När Elin Wägner fick Samfundet De nios pris för sitt författarskap köpte hon en bit hagmark och lät bygga en vacker, arkitektritad ”smålandsstuga” i byn Berg.

Elin Wägner hade personliga kopplingar till området – i Berg var morbrodern kyrkoherde och i grannbyn Tolg hade hennes morfar varit prost. 1936 byggdes Skrivarstugan, ritad av glaskonstnären Simon Gate. Här – med utsikt över Bergssjön – skrev hon bland annat den uppmärksammade boken Väckarklocka, i vilken hon argumenterade för ekologiskt tänkande och jämställdhet mellan könen.

Idag ägs Lilla Björka av Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka som sedan 1992 arbetat med att återställa hus och trädgård som de såg ut när Elin Wägner bodde där.
Läs mer: www.lillabjorka.se
3. Olga och Carl Milles – Millesgården
Herserudsv 32, Lidingö, utanför Stockholm
Carl Milles skulpterade i tunga material såsom brons och granit och han placerade gärna skulpturen i en fontän. Tillsammans med hustrun Olga, även hon konstnär, köpte han tomten Herserudsklippan 1906 med syfte att skapa ett hem med tillhörande konstateljéer.

Under fem decennier utvidgades och i slutet av 1930-talet öppnades huset för allmänheten. I samband med det donerades Millesgården till svenska folket. Carl och Olga Milles hade då flyttat till Amerika.

I Millesgårdens konsthall visas tillfälliga utställningar. Men mest känd är Millesgården förstås för de många skulpturerna av Milles själv.
Läs mer: www.millesgarden.se
4. Carolina Benedicks-Bruce – Brucebo
En knapp mil norr om Visby, Gotland
Konstnären Carolina Benedicks-Bruce föddes in i den förmögna familjen Benedicks och hon fick en högborgerlig uppväxt. Hon gick bildhuggarklassen på Konstakademin i Stockholm och i konstnärskolonin i Grez-sur-Loing där hon träffade kanadensaren William Blair Bruce, även han konstnär. Paret slog sig så småningom ner på Gotland och i början av 1900-talet började de bygga sitt gemensamma Gotlandshem.

Brucebo är ett originellt hus där gränserna för vad som är inne och ute har suddats ut. Dessutom är det fyllt av både parets egen konst och föremål från när och fjärran. Vid sin död 1935 testamenterade Carolina Benedicks-Bruce huset, och större delen av konsten och sin förmögenhet, till Brucebostiftelsen som idag sköter om huset och arrangerar visningarna.

Huset är vackert beläget mitt i Brucebo naturreservat, nära Själsö hamn och fiskeläge. Att vandra runt i trädgården och naturreservatet är en upplevelse i sig.
Läs mer: brucebo.se
5. Anders och Emma Zorn – Zorngården
Mora, Dalarna
Zorngården byggdes och inreddes av konstnären Anders Zorn och hans hustru Emma runt förra sekelskiftet. 1896 flyttade makarna Zorn, efter lång tid utomlands, hem till Sverige och Zorngården i Mora. Det medförde ett ökat intresse för hembygden, vilket syntes i Anders Zorns måleri.

Zorn hade gjorde sig känd främst som porträttmålare, men nu började han förknippas med folklivsskildringar från Dalarna och målningar av badande kvinnor i skärgårdsmiljöer.
Med inspiration från både engelska Arts & crafts-rörelsen och den lokala hantverkstraditionen skapade makarna Zorn ett hem för sig själva, men också en plats för ett rikt umgängesliv. Hit kom kändisar som prins Eugen, Carl och Karin Larsson och Albert Engström.

Intill gården ligger Zornmuseet. Där visas ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar och skulpturer. I den vackra trädgården ståtar Zorns egna skulpturer bland rosenbuskar, köksväxter och fruktträd.
Läs mer: www.zorn.se
6. Selma Lagerlöf – Mårbacka
Östra Ämtervik, utanför Sunne, Värmland

Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka och växte upp i ett litterärt hem. Men när fadern dog gick Mårbacka ur släktens ägo. Senare lyckades dock Selma Lagerlöf köpa tillbaka barndomshemmet som familjen tvingats sälja. Med pengarna från Nobelpriset startade Selma Lagerlöf en stor ombyggnation och Mårbacka förvandlades från rödmålat boningshus till pampig herrgård.

I sitt testamente har Selma Lagerlöf skrivit att Mårbacka ska bevaras som en minnesgård och visas för allmänheten som den såg ut vid hennes bortgång.
Mårbacka visas bara genom guidade turer. Dessutom är det fint att promenera i trädgården, fika i kaféet och gå vandringsleden Back-Kajsas väg. Och förstås: Köpa en Mårbackapelargon i museibutiken.
Läs mer: www.marbacka.com
6. Astrid Lindgren – Astrid Lindgrens hem
Dalagatan 46, Stockholm
Lägenheten på Dalagatan, med utsikt över Vasaparken, var Astrid Lindgrens hem från 1941 till hennes död 2002. Här skrev hon världskända böcker som Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump och Mio min Mio.

Astrid Lindgrens familj har bevarat lägenheten i samma skick som då hon levde. Här finns till exempel hennes gamla skrivmaskin, en Facit Privat, hennes böcker och prydnadssaker. Visningarna sköts av Astrid Lindgren-sällskapet och bokas på deras hemsida.
Läs mer: www.astridlindgrenshem.se och www.astridlindgrensallskapet.se
7. Moa Martinson – Johannesdal
Mellan Ösmo och Sorunda, Nynäshamn
Moa Martinson är Sveriges mest kända kvinnliga proletärförfattare som bland annat har skrivit klassikerna Kvinnor och äppelträd och Mor gifter sig. Bara 19 år gammal flyttade Moa Martinson, gravid med första sonen, till torpet i Ösmo och här blev hon kvar till sin död. Naturen, avskildheten och minnena – samt de två yngsta sönernas gravar på kyrkogården i Sorunda – gjorde henne för evigt bunden till platsen.

Johannesdal var också scenen för ett av Sveriges mest intressanta författaräktenskap. Under elva år bodde Harry Martinson på Johannesdal och det var här han fann sitt lyriska språk. Johannesdal står idag kvar som Moa Martinson lämnade det vid sin död 1964.
Läs mer: www.moamartinson.se
8. Albert Engström – Albert Engströmsgården
Hult, nära Eksjö, Småland
Skämtteckningar var författaren och tecknaren Albert Engströms främsta signum, men han målade också landskap och porträtt. Han föddes 1869 i Lönneberga socken, men efter några år flyttade familjen till Hult.

På Albert Engströmsgården finns Engströms föräldrahem Norrhemmet, den av Albert Engström omskrivna Malla på Mons stuga, samt flera äldre byggnader från Hult. Hela byn präglas numera av Albert Engströms arv. Intill byns kyrka ligger Albert Engströms omskrivna fattigstuga som hembygdsföreningen har återställt i autentiskt skick.

Senare i livet köpte Albert Engström gården Augustberg utanför Grisslehamn – även den fungerar som ett museum idag.
Läs mer: www.engstromsgardenhult.se