• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Likör på slånbär

  Vild och kärv men ändå fylligt rund är smaken på höstens godaste sup, slånbärslikören.

  Slånbär har samma vackra, pudrade yta som blåbär.

  De blåsvarta, vackert pudrade slånbären brukade förr plockas först efter de första rejäla frostnätterna. Frosten tar udden av den sura garvsyran i bären som sedan ger en oanat god smak och rubinröd färg på saft eller likör. I dag går det lika bra att plocka dem när man har turen att hitta mogna bär och sedan låta dem bli frostnupna i frysen.

  Bärplockandet är inte alltid helt smärtfritt eftersom slån växer i täta snår med många vassa tornar. Men de svårforcerade törnesnåren ger också skydd till små djur och fåglar som gärna äter slånbär.

  Slån, Prunus spinosa, tillhör familjen rosväxter, och översållas i maj, innan bladen slagit ut, av små vackra vita blommar. Busken är tålig och växer vilt på ganska mager jord i soliga lägen upp till mellersta Sverige. Vill man ha sin egen buske att plocka av passar den mycket bra i trädgården, till exempel som en skyddande, friväxande häck.

  Slånbärslikör

  • Häll upp slånbär i en burk och häll på brännvin så att det täcker bären. Låt stå minst en månad. Sila bort bären och ställ undan slånbärsspriten så länge.

  • Häll socker på bären (2-3 dl socker/liter sprit) och skaka ibland så att sockret drar ut den sista spriten ur bären och löser sig.

  • Låt stå tills bären skrumpnar ihop. Då är det dags att ta bort bären och blanda sockerlösningen med slånbärsspriten i en fin flaska.

   

  Text Nina Sederholm
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!