• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Växter får oss att må bättre – 4 exempel du kanske inte kände till

  Att vara ute i naturen och att pyssla i den egna trädgården blir allt mer populärt. Det pratas mycket om att naturen är bra för hälsan, men har du koll på vilka positiva effekter grönska faktiskt kan ha på vår kropp och vår hjärna?

  Växter får oss att må bättre – 4 exempel du kanske inte kände till
  Foto: Plantagen

  1. Trädgårdsarbete hjälper oss att rehabiliteras snabbare

  Eva Sahlin är forskare inom natur, hälsa, välbefinnande och stress. 2014 genomförde hon en studie som bevisar att rehabilitering av långtidssjukskrivna har extra bra effekt om den genomförs i gröna miljöer och i kombination med trädgårdsarbete. 

  2. Närhet till grönska får oss att läka fortare

  På 70-talet i Pennsylvania genomfördes en studie på gallstenspatienter som återhämtade sig efter operation. Studien visade att de som haft grönska utanför fönstret tillfrisknade snabbare än övriga.

  3. Växter gör oss mer produktiva på jobbet

  En norsk studie från 2007 visar att närheten till växter på arbetsplatsen minskar sjukfrånvaron och ökar produktiviteten hos de anställda.

  4. Grönska minskar stress

  En studie från 1991 fokuserade på att visa filmer och bilder på naturmiljöer och på urbana miljöer för testpersonerna, för att ta reda på hur olika miljöer påverkar återhämtningen från stress. Resultatet visar att naturmiljöerna underlättade återhämtningen.

  Källa: Plantagens rapport Växttrender 2019

   

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!