• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ampelliljan en lättskött favorit

  Ampelliljan kan lagra vatten och näring under långar perioder och passar därför tankspridda själar som lätt glömmer att vattna.

  Chlorophytum comosum, ampelliljan, växer bra även hos glömska blomvattnare. På engelska kallas den Spider plant.

  Det finns flera olika sorters ampellilja, här är en med krulliga blad som har fått namnet 'Bonnie'.

  Här är den, krukväxten som inte sviker i första taget. Har man varit med om att se dyrt förvärvade plantor skrumpna ihop och dö så är ampelliljan en växt att lägga på minnet – och på blomhyllan. Med sitt snabba växtsätt, generösa bladverk och förmåga att klara torka kan den överleva och frodas hos nästan vilken slarver som helst.

  Hemligheten ligger i de kraftiga rötterna med knölar som kan lagra vatten och näring under långa torrperioder i ursprungslandet Sydafrika. Tack vare dem klarar den även torra svenska lägenheter och tankspridda eller bortresta blomvattnare.

  I själva verket tycker den om att torka ut helt och hållet bara den får en ordentlig rotblöta mellan varven. Naturligtvis blir också ampelliljan hängig och ful om den missköts för länge. Framför allt brukar bladspetsarna bli bruna och torra om den inte får tillräckligt med vatten och näring.

  För att få den fin igen kan man pröva att byta till en större kruka. Rötterna är ofta så snabbväxande och kraftiga att krukan nästan hotar att spricka om den inte byts mot en större åtminstone någon gång om året. Men tidpunkten behöver man inte bry sig om. Omplanteringen går lika bra att göra året om.

  Ampelliljan klarar av att stå nästan var som helst. Men står den i full sol kan bladen bli bleka. Bäst trivs den på en ljus men halvskuggig plats. Även om den är vanskött brukar den blomma då och då med små, små sirliga vita blommor längst ut på långa stänglar. Ur dem utvecklas sedan de spretiga babyplantorna som sträcker sig ut för att hitta nya platser att överleva på. Och kanske är det dessa spretande små plantor som gett ampelliljan dess betydligare tuffare engelska namn – spider plant, spindelväxten.

  Text Nina Sederholm
 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!