• Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inred med färg – inspireras av det gamla laboratoriet

  Villan i Vinterviken i Stockholm är en sprudlande färgsymfoni där alla rum spelar samma melodi. Med blått som grund har Britt-Marie skapat ett nyansrikt hem i 1800-talshuset som tidigare var ett laboratorium.

  Inred med färg – inspireras av det gamla laboratoriet
  Foto: Jessica Holm

  Det terrakottafärgade stenhuset från 1896 byggdes ursprungligen som laboratorium när området under 1800-talet inrymde Alfred Nobels dynamitfabrik. Britt-Marie och hennes dåvarande man köpte byggnaden 2002 och gjorde om de gamla industrilokalerna till privatbostad. 

  Det genomgående temat i hemmet är att det är färgsprakande, men ändå enhetligt och snyggt genomfört. Det platsbyggda köket går i en varmt gul ton och den blå gasspisen bryter av på ett kaxigt sätt. Den mönstrade Morristapeten omfamnar den som kliver in genom entrédörren, och den rymliga salen känns varm och ombonad tack vare den mustigt blå nyansen på väggarna. 

  Så här sätter du färg på ditt hem – 3 smarta tips

  1. Våga använda färg i allt från fast inredning till inredningsdetaljer som tavlor, mattor och andra textilier. 

  2. Låt en färg dominera och låt den synas i varje rum. Hos Britt-Marie är blått grundfärgen, och den blandas upp med varma toner av beige, gul och orange.

  3. I ett stort rum, som dessutom innehåller många fina detaljer: låt väggarna gå i en riktigt mustig färg med mycket mättnad. Måla fönster, dörrar och liknande i en bruten vit färg för att få dem att träda fram ordentligt.

  Britt-Marie Börjessons hus i Vinterviken användes som laboratorium i Alfred Nobels dynamitfabrik i slutet av 1800-talet. Det är k-märkt och hon får inte göra några större ingrepp i fasaden, som är målad med slamfärg i en terrakottafärgad nyans. Ett par fönster på övervåningen är nyligen bytta, de är specialtillverkade av en lokal fönsterfirma.

  Howardsofforna och soffbordet i vardagsrummet är köpta i en lokal inredningsbutik, och den blåvita vasen hittade Britt-Marie på en antikmässa. Golvlampa och soffkuddar, Newport. Mattan kommer från Marocko.

  Bord och stolar från Miljögården, takkronan och den stora glasvasen är köpta på auktion. Ljuskoppar, Ikea.

  Britt-Marie har valt att måla väggarna i vardagsrummet i en mättad blå färg. Den ramar in och ger det stora rummet en ombonad känsla. Varma toner av beige och gult blir fina accenter.

  Från vardagsrummet, eller "salen" som rummet kallas, ser man rakt genom hallen över till köket.

  Arbetsköket byggdes med tanke på att Britt-Marie tidigare anordnade seminarier, utbildningar med mera i huset, och då ingick det ofta middagar.

  Köket platsbyggdes 2002. Britt-Marie har precis låtit måla om köksinredningen, men i samma gula nyans som innan. Vasen på bordet är köpt på en resa och porslinet kommer från en restauranggrossist.

  De stora spröjsade glasdörrarna öppnas mot terrassen som vetter mot Vintervikens skulpturpark.

  Den blå gasspisen är av italienska märket Glemgas. Diskhon av handknackad koppar från Marocko och blandaren är köpta i en lokal köksbutik, så även mässingsbeslagen.

  Ljuskronan kommer från en antikaffär i Uddevalla, matbordet är tillverkat av möbelformgivare Peter Lindqvist, stolar, Artwood. Mattan och gardinerna är köpta i en lokal inredningsbutik.

  Hallen har en omfamnade känsla, mycket tack vare den härliga tapeten "Seaweed" av William Morris. Klinkergolvet la Britt-Marie in 2002 när hon köpte huset. Ljuskronan är köpt på en antikmässa. Ljuslykta på golvet, från Artwood. Katten Samson trippar nerför den mattklädda trappan.

  Det nyrenoverade badrummet har golv från Höganäs, kaklet från Golvabia är ur serien "Opal" och heter "Smaragd" och "Linne". Badkar, Nordhem.

  Britt-Maries sovrum ligger i anslutning till den härliga terrassen som har utsikt över skulpturparken i Vinterviken. Tapet, Colefax & Fowler, tavlan är motiveringen till Nobelpriset i litteratur 2012, som delades ut till kinesiska författaren Mo Yan.

  Byrån vid sängens kortända är en ombyggd Ikeabyrå. Sammetsöverkast, pläd och kuddar från Newport. Sängbord, Ikea, lampor från en lokal inredningsbutik.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

  Missa inget! Få de bästa inredningstipsen direkt i din inkorg!

 • Få husohem.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!