Tidlös inredning som håller i längden: “Det är viktigt att ett hem får växa fram långsamt”

Att skapa ett hem tar tid, och det ska det få göra. Om du låter ditt hem växa fram långsamt kommer det att hålla i längden. Här listar vi fyra tips för ett tidlöst hem.

Att skapa ett hem tar tid. Möbler och konst ska hitta sina platser, material och färger ska väljas med omsorg och eftertanke. Saker ska bytas ut, undan för undan, i takt med att tiderna och behoven förändras. 

För Karin och Göran började allt när de med två småbarn flyttade till villan norr om Stockholm i början av 70-talet. Dryga fyra decennier senare har de hela huset för sig själva och är fortfarande lika roade av att varsamt uppdatera och utveckla sitt hem.

– Det är viktigt att ett hem får växa fram långsamt. När vi flyttade in var vi tvungna att köpa mycket nytt, men med åren har det blivit mer personligt och tidlöst. Jag tycker mycket om Svenskt Tenn och Estrid Ericsons inredningsfilosofi, som säger att man kan blanda fritt. Så länge man tycker om varje enskild sak, så passar den ihop med resten, förklarar Karin.

Den ljust pastellfärgade enplansvillan, lång och smal och formad i trubbig vinkel mot en sluttande trädgård, stod klar 1970 efter att Göran och Karin gett i uppdrag åt en arkitekt att rita ett hus inspirerat av en bungalow som de sett i det amerikanska inredningsmagasinet House Beautiful. 


LÄS ÄVEN: Så inreder du tidlöst och klassiskt – 5 knep


4 tips för hur du skapar ett hem som håller i längden
Bordet i körsbär och stolarna i orange skinn ingår i serien ”Trippo” och är formgivna av Ulla Christiansson. Matta ”Frank nr 1” designades 1938 av Josef Frank och är en av Karins favoriter.
4 tips för hur du skapar ett hem som håller i längden
Tulpanerna står i en glasvas av Ulla Forsell. Liten kruka och burk från Svenskt Tenn.
4 tips för hur du skapar ett hem som håller i längden
Den korallfärgade mattan i hallen är från Kasthall. Krukorna i fönstret har Ulla Lidholm gjort och tavlan är målad av Birgit Broms.
4 tips för hur du skapar ett hem som håller i längden
Färgglada glas och dekorerat kakel ger karaktär åt de ljusa köksluckorna. På och i vitrinskåpen syns Ulla Forsells färgglada glas och konstverk. På bänken står Ulla Lidholms vas och på bordet vasen ”Hortus” från Svenskt Tenn.

Öppen planlösning

De var pionjärer i en tid då gult mexitegel stod högst på många villaägares önskelista och väldigt få hört talas om öppna planlösningar. Göran, som är ingenjör, hade vissa problem att övertyga arkitekten om att man visst kunde bygga ett hus utan bärande innerväggar, där innertaket följer yttertaket och köket ligger öppet mot vardagsrummet…

– Vår tanke var hela tiden att vi skulle kunna bo kvar den dag barnen flyttade ut, och man måste säga att vi lyckats. Det här huset var perfekt för en livlig barnfamilj på 70- och 80-talen och är minst lika bra i dag, när vi är pensionärer, konstaterar Göran.

Husets mittpunkt utgörs av det öppna köket och matplatsen, i direkt anslutning till vardagsrummet. På var sin sida om detta ligger sovrumsavdelningarna. Ursprungligen bodde barnen i ena delen och föräldrarna i andra, men när barnen flyttade ut var det tack vare avsaknaden av bärande innerväggar lätt att bygga om så att Karin och Göran fick var sin del med sovrum, badrum och arbetsrum.


LÄS ÄVEN: Inspireras av schweizervillan: “Fin balans mellan det klassiska och moderna”


4 tips för hur du skapar ett hem som håller i längden
Soffan i vardagsrummet och de klassiska ”Karin”-fåtöljerna från Dux är omklädda för tredje gången, senast i Svenskt Tenns textil ”Vägen”. Soffbord, bokhyllor och bänkskåp i lönn är specialbeställda och ritade av arkitekten Anders Lidström som varit med och uppdaterat hemmet från början. De stora tavlorna är målade av Birgit Broms. Ovanför bokhyllan hänger en triptyk av Sophie Tottie.
4 tips för hur du skapar ett hem som håller i längden
I korridoren hänger konst av bland andra Waldemar Lorentzon och en stor träsåg av Enno Hallek.

Det råder inget tvivel om att här bor ett par som är mycket intresserade av arkitektur, design och konst. Huset har utvecklats kontinuerligt i samarbete med ­arkitekt Anders Lidström och skickliga hantverkare. Mycket är specialbeställt och möblerna av välkända formgivare är omsorgsfullt utvalda.

När Karin och Göran flyttade in för snart femtio år sedan hade de gjort sig av med alla ärvda och traditionella möbler i våningen i innerstan, där de bodde tidigare. Om det nya husets pastellfärgade utsida väl smälte in bland sekelskiftesvillorna runtomkring, blev inredningen desto mer inspirerad av sin tid. Fönsterpartierna mot söder försågs med gardiner i Marimekkos ”Unikko”-tyg, i taket hängde ”Bumlingen”-lampor och de allra första ”Karin”-fåtöljerna från Dux kläddes i tidsenlig brun manchester och juteväv. Väggskåp, bokhyllor och skrivbord var väggfasta och vardagsrummet fick heltäckningsmatta. Köks­delens golv lades i japansk kiji wood som nåtades, och barnkorridorens golv försågs med kork-o-plast.

I dag är kork-o-plasten utbytt mot ett trägolv som liknar kiji wood. Heltäckningsmatta ligger fortfarande, men nu i ny version. Alla väggfasta skåp, bänkskivor och bokhyllor är ersatta av platsbyggda dito i lönn. Furutaket är vitmålat och väv-väggarna har bredspacklats och målats vita. 

4 tips för hur du skapar ett hem som håller i längden
Bredvid sängen, som är bäddad med överkast i Josef Franks tyg ”Hawaii”, hänger Birgit Broms collage med skridskoåkare. Övriga tavlor är målade av barnbarn. Rullvagnen av Alvar Aalto fungerar lika bra som nattduksbord som att rullas fram som drinkbord till fest.
4 tips för hur du skapar ett hem som håller i längden
Ljusstakarna på spiselkransen föreställer kapad järnvägsräls och är köpta på Moma, Museum of Modern Art, i New York.

Färgstarka samlingar

Karin målar på hobbybasis och är därtill en hängiven samlare av konst och konsthantverk. Överallt i huset ser man vackra glas, keramik, reseminnen och barnbarnens verk och även en liten samling miniatyrstolar och kinesiska sidentofflor med stora tofsar. Samlingarna är färgstarka och humoristiska, vilket får hemmet att kännas generöst och gästvänligt.

En av Karins favoritformgivare är Ulla Forsell, vars färgstarka glas i form av dricksglas, vaser och andra konstföremål finns samlade i och på vitrinskåpen. Keramikern Ulla Lidholm är en annan favorit och hennes vackra och stora krukor, fyllda med växter, har placerats i de båda burspråken och på uteplatsen. De öppna ytorna och de stora glasade partierna gör att det inte finns så många väggar, men på dem som finns hänger konst av Birgit Broms, Olle Nyman, Enno Hallek, Sophie Tottie med flera. De flesta konstnärerna har Karin och Göran en relation till, vilket gör att samlingen känns extra personlig.

Inredningen har verkligen utvecklats från 70-tal, praktisk och ändamålsenlig, till ett vackert hem, fyllt av en generös blandning av designmöbler, vackra mönster och samlingar. 

Som Karin säger: 

– Det får inte vara för perfekt. Många saker och mycket mönster ger faktiskt ett lugn snarare än att kännas oroligt. Jag sitter varje kväll och tittar på allt jag tycker är vackert i vårt härliga hus och bara njuter.


LÄS ÄVEN: 14 skötselknep som gör att snittblommorna håller längre


Så skapar du ett hem som håller i längden

  • Om du kan vara med och påverka husets utformning från början: Tänk på att behov och preferenser förändras under livets olika skeden. Var förutseende.
  • Ge ditt hem tid att växa fram. Spara hellre till saker du verkligen älskar än att köpa allt nytt genast.
  • Eftersträva inte perfektion. Allt behöver inte matcha eller tillhöra samma stilepok. De saker du tycker om passar nästan alltid ihop.
  • Satsa på konst och dekorativa föremål som du har en relation till – teckningar av barn och barnbarn, reseminnen eller kanske en tavla gjord av någon du känner.
Scroll to Top