Runt om i världen finns det projekt, startade av eldsjälar som brinner för att hjälpa människor i utsatthet, med målet att skapa en ljusare framtid både för enskilda individer och samhället i stort. Ett av dessa initiativ är Mentormammaprojektet, som får stöd av Act Svenska kyrkan.

Mentormammaprojektet grundades i Kapstaden på 1970-talet av den svenska läkaren Ingrid le Roux, som länge arbetat med barnhälsovård i Sydafrikas mest utsatta områden. Projektets fokus har varit att utbilda kvinnor inom barn och mödrahälsovård för att de i sin tur ska kunna stötta andra – en metod som visat sig förbättra hälsotillståndet hos både kvinnor och barn.

I december 2018 mottog Ingrid le Roux priset ”Årets Livsgärning” vid Svenska hjältar-galan och år 2019 sommarpratade hon om sitt arbete. Hon är dock tydlig med att det är människorna som är aktiva i verksamheten som gör projektet så framgångsrikt.

Mentormammaprojektet grundades av Ingrid le Roux. Foto: Ewa Almqvist/Ikon

Kvinnor hjälper kvinnor

Projektet bygger på att nå ut med hälsovård genom hembesök hos kvinnor, från att de är gravida tills det att barnen fyllt fem år. Det bidrar till att fler barn vaccineras, färre lider av undernäring och att livshotande sjukdomar kan upptäckas i tid.

I dag finns projektet i Sydafrika, Eswatini, Egypten och Etiopien. I dessa länder är fattigdom, sjukdomar och våld vardag för många, och i flera av länderna dör vart tionde barn innan de hunnit fylla fem år. Trots detta vänder sig få till polis, myndigheter eller sjukhus för hjälp. Anledningen kan vara alltifrån kunskapsbrist eller rädsla för att bli illa bemött till att inte ha råd med bussbiljetten. För dessa familjer kan mentormammorna vara en avgörande livlina.

En nybliven mamma får besök av sin mentormamma. Foto: Anna Theander/Ikon

Mentormammorna är själva mammor som lever i utsatta områden. De har utbildats i hälsovård och samtalsstöd och kan finnas där för varje familjs enskilda behov, till skillnad från sjukhusvården.

– Vi besöker mammorna och ger bland annat råd om hygien, preventivmedel och var de kan få tag i näringsrik mat. Men vi kan också vara en axel att gråta mot, berättar en av mentormammorna i Eswatini.

Mentormammorna ser också till att ordna födelsebevis för barnen, vilket är nödvändigt för att de ska kunna börja skolan så småningom.

En av de många bebisar som följs under mentormammaprojektet i Eswatini. Foto: Anna Theander/Ikon

Minskar risken för hiv-smitta

Cirka 80 procent av kvinnorna som projektet stödjer är hiv-positiva. Många oroar sig för att smitta sina barn, men om broms- mediciner sätts in i god tid och om amning kombineras med rätt mat, kan barnen skyddas.

– När jag fick veta att jag hade hiv blev jag förtvivlad och så rädd! Men min mentormamma har hjälpt mig att ta mig till sjukhuset och gett mig råd så att barnet inte smittas, berättar en nybliven mamma.

Idag är endast fyra procent av de barn vars mammor har en mentormamma hiv-positiva, vilket är ett av projektets många goda resultat.

“Vi kallar henne Granny”

Mentormammorna fungerar också som ett viktigt psykologiskt stöd för de unga mammorna – någon som de kan be om råd om vad som helst. Det skriver en mentormamma i Eswatini under på.

– Många unga tjejer behöver hjälp. När de blir gravida är de många gånger ensamma med sina pojkvänner och föräldrarna finns inte där som stöd. Under besöken skapar vi förtroende så att de kan prata med oss om allting.

En ung kvinna berättar att både hon och sambon har glädje av stödet.

– Min mentormamma har alltid hjälpt mig om jag har bråkat med min pojkvän. Hon hjälper oss reda ut våra gräl. Min pojkvän ringer henne också. Vi kallar henne Granny, berättar hon.

Mentormammorna stöttar de unga mammorna med såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Foto: Anna Theander/Ikon

Projekt beroende av gåvor

Mentormammaprojektet är beroende av gåvor från bland annat Act Svenska kyrkan för att fungera och utvecklas.

– Act Svenska kyrkan är en väldigt respektfull partner, som lyssnar på önskemål och ger oss utrymme att arbeta efter våra förutsättningar i den här miljön. Det ger oss trygghet och är en viktig bidragande orsak till alla fina resultat, berättar initiativets grundare Ingrid le Roux.

Skicka en personlig morsdaghälsning till en mamma du tycker om

– stöd samtidigt mammor och barn i utsatthet

Sänd ett digitalt gåvokort med en personlig hälsning till en mamma du tycker om och bidra samtidigt till Act Svenska kyrkans viktiga arbete med mentormammor och andra projekt som hjälper människor i utsatthet.

Du väljer själv om du bara vill ge en gåva eller om du också vill skicka ett gåvokort till någon och skriver själv in din personliga hälsning.

Klicka här för att skicka en morsdaghälsning.

Du kan även ge genom att:
• Swisha valfritt belopp till 900 1223.
• Ge en gåva genom Plusgiro 90 01 22-3 eller Bankgiro 900-1223.

Om Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella utveck- lings- och biståndsverksamhet. Tillsammans med andra kyrkor, partnerorganisationer och tusentals frivilliga över hela världen arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattig- dom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid kata- strofer. Act står för att agera och att omsätta tro i handling – alltid med människors lika värde och rättigheter i fokus. Act Svenska kyrkan har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Verksamheten är beroende av enskilda personers gåvor.
Läs mer på www.svenskakyrkan.se/act