Idag vill många byta ut animaliskt innehåll när de lagar mat eller bakar mot växtbaserat, bland annat för att minska sina klimatavtryck, dra ner på det mättade fettet och spara pengar. Nu finns det en helt ny produkt för dig som vill byta ut animaliskt smör till växtbaserat, utan att tumma på smörets goda smak. Produkten heter Eleplant.
En som testat Eleplant är Jonas Nilsson. Han arbetar som kock i en skola, där han dagligen serverar sin mat till hungriga elever och anställda mellan 1 till 70 år. Det är en utmaning att få så många olika åldrar att uppskatta maten, men det är också det som gör jobbet roligt.

När Jonas fick frågan om att testa Eleplant var han inte enbart positiv, då de margarin han tidigare använt inte fallit honom i smaken.
– Jag brukar använda rapsolja, olivolja och smör men väldigt sällan växtbaserat margarin, framför allt för att jag inte gillat smaken av det lika mycket som smör. Därför kändes det väldigt roligt att få testa Eleplant för att se om det verkligen smakade smör som de sa, säger han.
Testat både i matlagning, bakning och på smörgåsen
Eleplant kan användas både matlagning och bakning, och på smörgåsen. Det första Jonas gjorde för att testa produkten var därför att bre en smörgås.
– Det smakade gott och jag blev positivt överraskad. Min bonusdotter Ella på 16 år och dotter Alice på 8 år har inte ens reagerat utan bara ätit det som om det vore smör.
Jonas uppskattar att laga mat och baka till och tillsammans med barnen, bland annat för att det är roligt att se deras miner när de smakar något gott. Eller konstigt och nytt för den delen.
– Jag visste att det skulle synas väldigt snabbt om Eleplant inte föll dem i smaken, säger han.


Han har även testat att göra både vitlöksbröd och varma mackor med produkten, vilket också fungerat bra. Jonas och barnen brukar baka tillsammans, och bestämde sig för göra en god toscakaka med Eleplant. För att testa produkten i matlagning har han bland annat stekt frukostägg och lagat en middag med rödingfilé.
– Jag har följt mina vanliga recept och inte ändrat någonting förutom att byta smöret mot samma mängd Eleplant, säger Jonas och fortsätter:
– Det har blivit jättegott och ingen har märkt någon skillnad från när jag använder smör. Dessutom tycker jag att Eleplant både har reagerat som, och smakat som, smör.

Eleplantstekt rödingfilé med havtornsås och somrig örtsallad
4 portioner
Du behöver
Snabbpicklad fänkål och rödlök
0,5 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 fänkål
1 rödlök
Örtsallad
20 g färsk dill
20 g persilja
20 g ärtskott
50 g rädisor
Picklad fänkål och rödlök
Havtornsås
1 schalottenlök
100 g fryst havtorn
1 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 msk Eleplant
Ca 1 tsk majsstärkelse
Salt
Vitpeppar
Stekt rödingfilé
500 g rödingfilé
Eleplant att steka i
Salt
Gör så här
Snabbpicklad fänkål och rödlök
1. Koka ihop vinäger, socker och vatten i en kastrull till lagen.
2. Skiva fänkål och lök. Lägg ned i kastrullen.
3. Låt svalna.
Tips! Vill du ha råare grönsaker så kan du kyla lagen innan du adderar grönsakerna.
Örtsallad
1. Plocka dill och persilja till små vippor.
2. Skiva ärtskott och rädisor.
3. Precis innan servering blandar du örtsalladen med den picklade fänkålen och rödlöken. Addera lagen efter tycke och smak.
Havtornsås
1. Hacka och fräs löken tills den blir glansig.
2. Lägg i havtorn. Värm upp och mosa dem så saften släpper.
3. Häll i vin och låt koka några minuter.
4. Sila bort lök och havtorn.
5. Koka ned vätskan till hälften.
6. Blanda i grädde och koka upp.
7. Res såsen med majsstärkelse till önskas konsistens.
8. Smaka av såsen med Eleplant, salt och vitpeppar.
Stekt rödingfilé
1. Sätt ugnen på 120 grader.
2. Rensa bort eventuella fenor och småben i fisken och dela i portionsbitar. Salta.
3. Värm pannan och klicka i Eleplant.
4. Stek fisken med skinnsidan nedåt i ca 5 minuter tills fisken är nästan klar.
5. Lägg in fisken i ugnen i några minuter tills den är färdig.


Toscakaka
Kaka
100 g Eleplant
2 ägg
2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
Glasyr
100 g Eleplant
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
2. Smörj en springform om ca 24 cm.
3. Smält Eleplant. Ställ åt sidan och häll i mjölk. Låt svalna.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Blanda i mjöl och bakpulver, följt av Eleplant- och mjölkblandningen.
7. Häll smeten i formen.
8. Grädda kakan på ett galler i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
9. Blanda ihop glasyren genom att koka ihop Eleplant, socker, mjölk, mandelspån och vetemjöl tills blandningen får sirapsliknande konsistens.
10. Ta ut kakan och höj upp gallret till mitten av ugnen.
11. Fördelar glasyren jämnt över kakan.
12. Grädda kakan i ytterligare 15 minuter.
13. Ta ut, låt svalna och avnjut den sedan!

Om Eleplant

Eleplant är en helt växtbaserad produkt med samma smak och egenskaper som smör – perfekt för smörgåsen, matlagning och bakning.
Eleplant – Som smör på alla sätt. Utom ett.