Tjugosju år och redan i klimakteriet!

Jag är 27 år och fick nyligen beskedet att jag drabbats av för tidigt klimakterium eftersom blodvärdet visade ett FSH på 44. Jag har provat...

Jag är 27 år och fick nyligen beskedet att jag drabbats av för tidigt klimakterium eftersom blodvärdet visade ett FSH på 44. Jag har provat få igång systemet vid två tillfällen genom hormontabletter, men utan resultat.

Det finns väldigt lite information på internet om prematur menopaus. Varför drabbas man av det i min ålder? Finns det fall där mensen har kommit igång igen? Vad beror en minskad östrogenproduktion på? Frågorna är många och jag vill inte ge upp hoppet än.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Menopaus är en kvinnas sista menstruation och när blödningarna har uteblivit under ett helt års tid säger man att kvinnan befinner sig i klimakteriet. Detta inträffar normalt mellan 40 och 60 års ålder.

Om menstruationerna slutar före 40 års ålder kallas detta prematur menopaus eller för tidigt klimakterium. Att sluta menstruera redan vid 27 års ålder som du gjort är mycket ovanligt. 20 – 30 procent av kvinnor med prematur menopaus har en släkting som drabbats av detsamma.

Ibland kan det orsakas av något som kallas autoimmun sjukdom. Det kan också bero på en kromosomavvikelse eller genetisk rubbning men oftast är orsaken helt okänd.

Vad som händer är att äggstockarna inte längre reagerar på de singnalsubstanser, FSH och LH, som hjärnan sänder ut. Äggstockarna blir helt inaktiva, ägglossningarna uteblir och produktionen av de kvinnliga hormonerna östrogen och gulkroppshormon sjunker kraftigt. Med andra ord exakt samma sak som normalt händer i klimakteriet.

Detta innebär dels att man inte kan bli gravid men också att man får samma symptom som äldre kvinnor får när de kommer i klimakteriet som vallningar, svettningar och torra slemhinnor.

Diagnosen prematur menopaus ställs om man före 40 års ålder har ett värde på FSH som överstiger 40 vid två olika mätningar med minst en månads mellanrum. Man gör sedan kromosomanalys och utesluter autoimmuna sjukdomar.

Det finns ingen behandling som kan hjälpa till att aktivera äggstockarna igen. Någon enstaka gång kan en kvinna som fått diagnosen prematur menopaus i unga år som du plötsligt börja menstruera igen och spontant bli gravid. Man det är så sällsynt att man måste akta sig för att ställa för stora förhoppningar på detta.

Vill man bli gravid får man göra provrörsbefruktning med äggdonation vilket är tillåtet enligt lag i Sverige sedan 2003. Donatorn måste vara frisk och yngre än 35 år och patienten själv får inte vara äldre än 38 år. Resultaten är lika goda som vid provrörsbefruktning av andra orsaker.

Långvarig östrogenbrist i unga år leder till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet. Man rekommenderar därför östrogenbehandling vid prematur menopaus. Dessutom lindrar man ju samtidigt eventuella vallningar, svettningar och torra slemhinnor.

Jag tycker att du ska be att få komma till en gynekolog som är specialinriktad på just den här typen av problem för vidare utredning och information.

Scroll to Top