Kultur

  • Fråga Lund-experten Henrik Widegrens pop går hem – till och med i Indien

    Henrik Widegren, den lättsamme ­medicinaren i tv:s ”Fråga Lund”, har också en artistkarriär. Hans speciella kombination av under­hållning och folk­bildning har spridit sig långt utanför Skåne och låten ”Googla aldrig dina symptom” har blivit viral i Indien.

  • 100 år av radio – så förändrade radion Sverige

    ”Hallå, hallå…” Gustav Vasa gjorde väl sitt för att ena Sverige. Men frågan är om inte Radiotjänst och hallåmannen Sven Jerring slutförde jobbet. När beslutet togs att sända rundradio som alla i hela landet kunde lyssna på började en ny tid.

  • Gösta Ekman – ett liv med släktens historia på sina axlar

    Kraven från pappa och farfar fick honom att till slut skära sig i handleden med ett rakblad. Men Gösta Ekman överlevde självmordsförsöket och blev istället en av folkhemmets mest älskade snubbelgubbar.

  • 97 år med stumfilm, porr och Bergman – Axel Öhman har väckt liv i kultbiografen Fågel Blå

    I snart 100 år har det visats film på kvartersbiografen Fågel Blå i Stockholm. Här fick Ingmar Bergman sin filmskola, men det har också visats stumfilm och porr under åren. Nu har Fågel Blå putsat sina lite dammiga ­fjädrar och öppnat igen.

  • Emeli Bergman har skrivit om att vara au pair – behövd och utbytbar

    Emeli Bergman har rosats för sin roman ”På undersidan av dagen”. Där skildrar hon den absurda situationen som det är att vara au pair – att vara behövd, men samtidigt helt utbytbar.  ”Familjer är som ett minisamhälle. Det gör det så ­intressant att berätta om dem”, säger hon.

  • Stina Ekblad tillbaka där hon började: ”Det här är trams – men trevligt trams”

    Hon har länge varit en av de allra främsta. I snart fem decennier har hon stått på scenen och synts på bio och tv. I vår tar nyblivna pensionären Stina Ekblad sig an en operett – ”Hotell Vita hästen” på Folkoperan. En föreställning som hon har ett alldeles särskilt förhållande till. ”Det råkar vara det första jag gjorde som ung teaterelev i Danmark. Jag kan fortfarande texterna utantill – på danska.”

  • Därför blev Lill-Babs hela Sveriges älskling

    Jodå, hon var kär i Klas-Göran ända till slutet. Men Lill-Babs hade samtidigt inga höga tankar om sin egen förmåga att förtrolla någon.
    Som ättling till enkla bönder i Värmland och Hälsingland hade hon hela livet svårt att se sig som en stjärna.

  • Kristina Öhman är världens första doktor i Starlet: ”Här får tjejer stå i centrum”

    Vi är många som älskade – eller kanske smygläste – Starlet som unga. Tidningen avfärdades ofta som ”romantiskt skräp”, men etnologen Kristina Öhman har äntligen gett den upprättelse – i världens första doktorsavhandling om Starlet.

  • Mona Haskel var å:et i Hasseåtage

    Alla människor över, säg, 45 år i Sverige har en relation till Hasseåtage – humorduon som sprutade ur sig böcker, filmer, shower och revyer i en aldrig sinande ström fram till Tages för tidiga bortgång. Men det finns en lite bortglömd person som var oumbärlig för deras succé: renskrivaren, sekreteraren, scriptan, lunch-kocken, snöskottaren och alltiallon Mona Haskel.

  • Lars-Göran Frisk – en kulturgärningsman från Vetlanda

    Det började lite försiktigt med fem planerade radioprogram. Det blev runt 700 innan skivorna från Vetlanda tystnade för gott.

  • Följ med Icakuriren på Konstrunda i Skåne i april

    Välkommen att uppleva våren och Konstrundan på Österlen med oss på Icakuriren!
    Vi besöker flera gallerier och utställningar genom skånska byar och städer, samtidigt som vi bor trevligt och äter gott. Här utlovas både stora och personliga konstupplevelser. 

  • TV-nostalgi: Här är ditt liv – ingen gick säker för Lasse Holmqvists kidnappningar

    Harry Schein blev så förbannad att han behövde röka nonstop i två timmar efter kidnappningen. Lill-Babs bet ihop när ett dussin av hennes älskare dök upp för att sjunga hennes lov i studion. Själv blev Här är ditt livs programledare Lasse Holmqvist så folkkär att han tordes skaffa en egen TV-kanal – och blev ruinerad på kuppen.

Scroll to Top