Fråga veterinären: “Vår kanin har blivit aggressiv”

Icakurirens veterinär Lina Gruvstad svarar på dina frågor om ditt husdjur.

Fråga Jag har haft min okastrerade hankanin i en vecka nu och han är 11–12 veckor gammal. I förrgår började han bete sig lite aggressivt, vilket är väldigt olikt honom då han brukar vara väldigt blyg, till och med lättskrämd. Nu kan han nafsa på på mina och sambons händer om vi är “på honom” och göra plötsliga rörelser när man sträcker fram handen, vilket han aldrig gjort förut. Nästan som att han vill attackera, eller är det nyfikenhet? Dessutom har han vägrat komma ut ur buren de senaste två dagarna och flyr in i sitt lilla hus så fort vi försöker plocka upp honom. 

De senaste två nätterna har han sprungit runt i buren alldeles helgalet hela natten, vilket både sambon och jag vaknade av för att det lät så högt. Hans aptit är normal och han verkar inte nedstämd på något sätt utan snarare sagt mer exalterad. Jag vet inte om jag ska tolka beteendet som hotfullt/aggressivt eller om han inte trivs i buren eller att han bara är mer bekväm med sambon och mig. Skulle en kastrering behövas? 

Annika 

Veterinären svarar  Generellt sett kan det vara bra med kastrering av kaninen. Man brukar rekommendera kastrering från 4–6 månaders ålder.

Din kanin börjar komma in i tonåren nu och med det följer en del nya beteenden. Läs gärna mer på vår hemsida under rubriken: Tonårskanin. 

Framför allt tror jag att ni behöver se över kaninens miljö och stimulering. Kaniner mår generellt sett bäst av sällskap, så man brukar rekommendera att ha kaniner tillsammans med andra kaniner. Dessutom behöver kaniner stimuleras ­ordentligt med stor bur, ­motion, gräv- och gnagmaterial. 

Tänk på att det är en stor stress för kaninen att byta hem, så den behöver lugn och ro och få tid att lära känna er och bygga upp förtroende för er. En vecka i ett nytt hem är väldigt kort tid.

Läs gärna mer om kaninskötsel och kaninbeteende, på www.firstvet.se under rubrikerna: Skötselråd kanin, kaninens språk och sociala be­teenden. 

Fråga veterinären:
Kan jag klippa mitt dräktiga sto, undrar läsaren Lisa. Foto: Istock

Fråga Hej! Jag undrar om man kan klippa en dräktig häst. Hon blir otroligt svettig vid ridning och vi skulle vilja klippa henne lite grann. Hon är på ca dag 25 och har gjort ultraljud. Kan en klippning påverka henne negativt?

Lisa

Veterinären svarar Det går i regel utmärkt att klippa dräktiga hästar om det behövs.

Om hästen ogillar klipp­maskiner och blir stressad av detta bör man dock överväga att avstå eftersom stress inte är bra under dräktigheten.

Man bör inte heller klippa hästen för sent in på våren ­eftersom man då riskerar att få en fulare sommarpäls. Det gäller samtliga hästar, inte bara vid dräktighet. 

I år hade vi i många delar av landet en lång vinter som sedan hastigt övergick till vår och nästan direkt till sommar. Därför har en del hästar i år inte hunnit fälla vinterpäls i takt med att det blivit varmare. Då kan det i regel vara bättre att ha lite tålamod och invänta den naturliga fällningen just för att inte riskera ­sommarpälsen. 

Har hästen riklig behåring året om bör man fundera på om det kan finnas en underliggande orsak, till exempel en hormonell rubbning.

Ställ din fråga till Lina Gruvstad här

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top