RECEPT FRÅN IK

Zucchini parmigiana

Av .

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 st squash (4 små)
  • salt
  • Tomatsås:

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 15 st cocktailtomater
  • 1 tsk oregano torkad
  • 1 nypa peperoncino (chiliflakes), torkad
  • 4 dl passerade tomater (1 burk)
  • 1 msk råsocker
  • 0.5 msk balsamvinäger
  • salt
  • 0.5 st kruka basilika bladen
  • 150 g parmesanost
  • 150 g buffelmozzarella
  • Mollica:

  • 1 msk olivolja
  • 1 dl ströbröd
  • 1 nypa oregano torkad

Gör så här

1
Skiva squashen knappt centimetertjockt. Lägg ut på hushållspapper och strö lite bordssalt på snittytan.
2
Låt stå i cirka 20 minuter, detta gör man för att dra ut vätska ur squashen.
3
Torka bort den överflödiga vätskan med nytt hushållspapper. Vänd skivorna och upprepa proceduren.
4
Tomatsås: Finhacka lök, vitlök och skär cocktailtomaterna i små bitar
5
Hetta upp en panna med olivolja, och fräs lök, vitlök, oregano och peperoncino tills den är mjuk.
6
Lägg i tomaterna och rör om, häll i de passerade tomaterna och låt puttra på låg värme.
7
Smaka av med socker, salt och balsamvinäger.
8
Koka ihop tills du har en fin sås, ta av pannan och ställ åt sidan.
9
Rör till sist i den finhackade basilikan.
10
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna, stek eller grilla squashen i omgångar, tills den är lätt gyllene. Den ska bara få lite ytfärg, sedan bakas den klart i ugnen.
11
Eftersom en del av saltet finns kvar i squashen ifrån vätskeutdragningen behöver den inte saltas.
12
Sätt ugnen på 200 grader.
13
Riv parmesanosten och skär mozzarellan i småbitar.
14
Mollica: Hetta upp olivolja med ströbröd och oregano i en stekpanna, rör om hela tiden under cirka en minut, sätt åt sidan.
15
Häll ett lager tomatsås i botten på en ugnsfast cirka 20 x 30 centimeter. Lägg på squashskivorna så tätt det går utan att de överlappar varandra. Strö över ett lager ost (parmesan och mozzarella blandat). Upprepa momenten tills formen är full och avsluta med att strö över mollican (ströbrödet). Baka i ugnen cirka 30 minuter.

Kommentar:
Tips! Den här rätten tar lite tid att göra, men det är väl värt det. Den smakar bäst serverad rumstempererad, och kan med fördel göras i god tid.

Recept // Fler grönsakerrecept