Zucchini parmigiana

Du behöver 2 st squash (4 små) salt Tomatsås: 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 15 st cocktailtomater 1 tsk oregano torkad 1 nypa...

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 st squash (4 små)
  • salt

Tomatsås:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
15 st cocktailtomater
1 tsk oregano torkad
1 nypa peperoncino (chiliflakes), torkad
4 dl passerade tomater (1 burk)
1 msk råsocker
0.5 msk balsamvinäger
salt
0.5 st kruka basilika bladen
150 g parmesanost
150 g buffelmozzarella

Mollica:

1 msk olivolja
1 dl ströbröd
1 nypa oregano torkad

Gör så här

1
Skiva squashen knappt centimetertjockt. Lägg ut på hushållspapper och strö lite bordssalt på snittytan.

2
Låt stå i cirka 20 minuter, detta gör man för att dra ut vätska ur squashen.

3
Torka bort den överflödiga vätskan med nytt hushållspapper. Vänd skivorna och upprepa proceduren.

4
Tomatsås: Finhacka lök, vitlök och skär cocktailtomaterna i små bitar

5
Hetta upp en panna med olivolja, och fräs lök, vitlök, oregano och peperoncino tills den är mjuk.

6
Lägg i tomaterna och rör om, häll i de passerade tomaterna och låt puttra på låg värme.

7
Smaka av med socker, salt och balsamvinäger.

8
Koka ihop tills du har en fin sås, ta av pannan och ställ åt sidan.

9
Rör till sist i den finhackade basilikan.

10
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna, stek eller grilla squashen i omgångar, tills den är lätt gyllene. Den ska bara få lite ytfärg, sedan bakas den klart i ugnen.

11
Eftersom en del av saltet finns kvar i squashen ifrån vätskeutdragningen behöver den inte saltas.

12
Sätt ugnen på 200 grader.

13
Riv parmesanosten och skär mozzarellan i småbitar.

14
Mollica: Hetta upp olivolja med ströbröd och oregano i en stekpanna, rör om hela tiden under cirka en minut, sätt åt sidan.

15
Häll ett lager tomatsås i botten på en ugnsfast cirka 20 x 30 centimeter. Lägg på squashskivorna så tätt det går utan att de överlappar varandra. Strö över ett lager ost (parmesan och mozzarella blandat). Upprepa momenten tills formen är full och avsluta med att strö över mollican (ströbrödet). Baka i ugnen cirka 30 minuter.


Kommentar:
Tips! Den här rätten tar lite tid att göra, men det är väl värt det. Den smakar bäst serverad rumstempererad, och kan med fördel göras i god tid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top