Du behöver
- 1 gurka
- 1 msk salt + salt till avsmakning
- 300 g kalkonfilé, skuren i 1 1/2 cm stora bitar
- 2 msk soja (japansk)
- 2 msk olja, gärna rapsolja
- 1 vitlöksklyfta, krossad
- 2 salladslökar, skurna i 1 1/2 cm långa bitar
- 2 msk het chili sås
Gör så här
1
1. Skala och dela gurkan på längden. Gröp ur kärnorna och skär gurkan i tärningar (1 1/2 x 1 1/2 cm).
2
2. Lägg bitarna i ett durkslag och strö över salt. Saltet drar ur överflödig vätska.
3
3. Låt stå en stund. Marinera kalkonbitarna i sojan.
4
4. Hetta upp en wokpanna rejält. Tillsätt 1 msk av rapsoljan. Därefter vitlök och kött. Rör om.
5
5. Ta upp det brynta köttet. Hetta upp resten av oljan. Fräs gurka och lök 1-2 minuter.
6
6. Lägg tillbaka köttet i wokpannan. Rör om och smaka av med chilisås, salt och soja. Bjud äggnudlar som tillbehör, eller, vid allergi, ris.
Tips!
Kalkonfilén kan bytas ut mot kycklingfilé. I stället för salladslök, ta en bit purjolök. Ingen wokpanna? Ta en stekpanna i stället. Rapsolja är att föredra. Den tål hög värme och är neutral i smaken.
Detta recept är hämtat ur Anne Chengs kokbok “Asiatisk mat”.