Du behöver
- 1 dl havregryn
- 2 dl kallt vatten
- 0.5 pkt torrjäst
- 4 dl vatten 40 grader varmt
- 0.5 tsk socker
- 2 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 10.5 dl vetemjöl special
- vetemjöl till utbakning
- 2.5 tsk flingsalt
- 1 msk rosmarinblad
Gör så här
1
Mät upp havregryn och kallt vatten i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Ta från värmen och låt svalna till 40 grader.
2
Blanda ut jästen i det varma vattnet. Blanda i socker och salt. Blanda i den avsvalnade havregröten och oljan. Tillsätt 9 deciliter av mjölet och arbeta till en deg. Tillsätt 1–2 deciliter mjöl, lite i taget tills degen är lagom fast, men inte för hård. Knåda degen cirka 10 minuter, tills den blir smidig och släpper bunken. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
3
Ta degen på mjölat bakbord. Knåda den inte.
4
Dela degen i bitar, till korta baguetter i 4 bitar, till minibaguetter i 8–10 bitar. Dra ut varje del och vrid till baguetter.
5
Lägg baguetterna på plåtar eller i bakformar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme. Strö över flingsalt och rosmarinblad. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
6
Grädda baguetterna i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Känn med baksticka att de är klara. Låt vila på galler under bakduk.
Tips! Degen blir bäst om du blandar den i köksassistent eller matberedare monterad med en krok. Du kan också baka ut degen till 8 minibaguetter om du föredrar det.