Vridna baguetter med rosmarin

Du behöver 1 dl havregryn 2 dl kallt vatten 0.5 pkt torrjäst 4 dl vatten 40 grader varmt 0.5 tsk socker 2 tsk salt 2...

Tillagningstid: 165 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 dl havregryn
  • 2 dl kallt vatten
  • 0.5 pkt torrjäst
  • 4 dl vatten 40 grader varmt
  • 0.5 tsk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 10.5 dl vetemjöl special
  • vetemjöl till utbakning
  • 2.5 tsk flingsalt
  • 1 msk rosmarinblad

Gör så här

1
Mät upp havregryn och kallt vatten i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Ta från värmen och låt svalna till 40 grader.

2
Blanda ut jästen i det varma vattnet. Blanda i socker och salt. Blanda i den avsvalnade havregröten och oljan. Tillsätt 9 deciliter av mjölet och arbeta till en deg. Tillsätt 1–2 deciliter mjöl, lite i taget tills degen är lagom fast, men inte för hård. Knåda degen cirka 10 minuter, tills den blir smidig och släpper bunken. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

3
Ta degen på mjölat bakbord. Knåda den inte.

4
Dela degen i bitar, till korta baguetter i 4 bitar, till minibaguetter i 8–10 bitar. Dra ut varje del och vrid till baguetter.

5
Lägg baguetterna på plåtar eller i bakformar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme. Strö över fling­salt och rosmarinblad. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

6
Grädda baguetterna i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Känn med baksticka att de är klara. Låt vila på galler under bakduk.


Kommentar:
Tips! Degen blir bäst om du blandar den i köksassistent eller matberedare monterad med en krok. Du kan också baka ut degen till 8 minibaguetter om du föredrar det.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top