Du behöver
Musselbuljong:
blåmusslor ca 1/2 kg färska
2 st morötter små skivade
1 st palsternacka skuren i bitar
2 st schalottenlökar skalade
1 st purjolök men bara det gröna
2.5 dl vin torrt vitt
1 l vatten
7.5 st vitpepparkorn
Vitvinssås:
1 st schalottenlök skalad och finhackad
smör ca 1 msk
1 dl vin torrt vitt
1.5 dl vispgrädde
1/2-1 dl musselbuljong
smör ca 25 g
salt vitpeppar
maizenaredning (1-2 msk maizenaredning för ljusa såser)
Garnering:
tomat skållade. skalade färska tomater
paprika förvälld och
kaviar eller laxrom
Musselbuljong kanske kan tyckas lite onödigt att laga enbart för att blanda i en sås. Men det handlar inte bara om buljong. Musslorna får man ju dessbättre på köpet! Just musselbuljong får en särskilt fin havssälta, och till skillnad mot vanlig fiskbuljong ger den ett riktigt smaklyft till den sortens vitvinssås som ballottine serveras med.