Vitön i Ishavet

Du behöver Vitön: 4 st äggvitor 3 msk socker Ishavet: 0.5 l mjölk 0.25 st vaniljstång 4 st äggulor 6 msk strösocker Garnering: 50 g...


4 portioner

Du behöver

Vitön:

4 st äggvitor
3 msk socker

Ishavet:

0.5 l mjölk
0.25 st vaniljstång
4 st äggulor
6 msk strösocker

Garnering:

50 g mandel rostad, flagad

Gör så här

1
Börja med garneringen – mandeln. Rosta den lätt på plåt i cirka 200 graders ugnsvärme. Vispa vitorna skummiga. Blanda i sockret och vispa vidare till hårt skum.

2
Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i mjölken. Lägg i stången också och koka upp mjölken. Låt mjölken sjuda sakta.

3
Tag nu en stor klick äggviteskum med en sked och låt den glida ner i vaniljmjölken. Räkna till 30 och vänd vitan och räkna till 30 igen. Lyft upp äggviteön och lägg den på en tallrik eller på en ren handduk. Gör om proceduren med resten av äggviteskummet.

4
Blanda sedan äggulor och socker i en skål. Skumma av den heta vaniljmjölken och häll ner den till äggulorna. Vispa om ordentligt. Häll tillbaks blandningen i kastrullen. Ta upp vaniljstången och sjud blandningen långsamt tills den tjocknar. Häll sedan upp vaniljsåsen i portionsskålar, lägg i en ö och toppa med flagad mandel.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top