Du behöver
- 600 g utskuren biff eller oxfilé
- 100 g aubergin (grön thaiaubergine eller vanlig stor lilafärgad)
- 100 g paprika
- 100 g gul lök
- 100 g longbeans eller andra gröna bönor
- 4 stjälkar salladslök
- 8 krossade vitlöksklyftor
- 2 gröna små chilifrukter, urkärnade och skurna i tunna ringar
- 2 msk (majs)olja
- 1 msk fisksås nam pla
- 2 msk ljus soja
- 2 kvistar holy basil (thaibasilika) eller vanlig basilika
- Grön papayasallad:
- 1 liten grön (omogen) papaya (ca 300 g), alternativt omogen honungsmelon eller grönt äpple eller slanggurka
- 2 msk jordnötter, naturella eller saltrostade
- 1 ask (250 g) körsbärstomater
- 2 stjälkar salladslök i skivor
- Dressing:
- saft av 1 citron eller 2 limefrukter
- 1 tsk fisksås
- 1 msk socker (gärna palmsocker)
- 2-4 chilifrukter, gröna och orange, urkärnade och finhackade
Gör så här
1
Skiva biffen i tunna breda strimlor.
2
Skär aubergine, paprika, gul lök och bönor i halvcentimeterstora tärningar. Skiva salladslöken.
3
Fräs vitlök och chili i het olja i wok eller stekpanna. Lägg i köttskivor och alla grönsaker när vitlöken blivit ljusbrun. Fräs allt någon minut på stark värme och tillsätt sedan fisksås, ljus soja och basilikablad. Lägg upp på tallrik.
4
Servera med kokt ris och papayasallad.
5
Papayasallad:
6
Skala och strimla papayan tunt. Gnid skalet av naturella jordnötter och rosta i torr panna (saltrostade jordnötter sköljs för att få bort saltet). Grovhacka. Dela tomaterna och blanda med papaya, jordnötter och salladslök.
7
Blanda ingredienserna till dressingen och slå över salladen.
Ett thailändskt recept av Christer Bådner, kock och kursledare på Restaurangakademien.
Tips om wokning: Stek inte för mycket i taget, dela hellre upp mängden på två omgångar. Det går ändå väldigt fort att tillaga i wok.
Fler thailändska recept hittar du nedan.