Vitlöksstekt biff

Du behöver 600 g utskuren biff eller oxfilé 100 g aubergin (grön thaiaubergine eller vanlig stor lilafärgad) 100 g paprika 100 g gul lök 100...


4 portioner

Du behöver

  • 600 g utskuren biff eller oxfilé
  • 100 g aubergin (grön thaiaubergine eller vanlig stor lilafärgad)
  • 100 g paprika
  • 100 g gul lök
  • 100 g longbeans eller andra gröna bönor
  • 4 stjälkar salladslök
  • 8 krossade vitlöksklyftor
  • 2 gröna små chilifrukter, urkärnade och skurna i tunna ringar
  • 2 msk (majs)olja
  • 1 msk fisksås nam pla
  • 2 msk ljus soja
  • 2 kvistar holy basil (thaibasilika) eller vanlig basilika
  • Grön papayasallad:
  • 1 liten grön (omogen) papaya (ca 300 g), alternativt omogen honungsmelon eller grönt äpple eller slanggurka
  • 2 msk jordnötter, naturella eller saltrostade
  • 1 ask (250 g) körsbärstomater
  • 2 stjälkar salladslök i skivor
  • Dressing:
  • saft av 1 citron eller 2 limefrukter
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk socker (gärna palmsocker)
  • 2-4 chilifrukter, gröna och orange, urkärnade och finhackade

Gör så här

1
Skiva biffen i tunna breda strimlor.

2
Skär aubergine, paprika, gul lök och bönor i halvcentimeterstora tärningar. Skiva salladslöken.

3
Fräs vitlök och chili i het olja i wok eller stekpanna. Lägg i köttskivor och alla grönsaker när vitlöken blivit ljusbrun. Fräs allt någon minut på stark värme och tillsätt sedan fisksås, ljus soja och basilikablad. Lägg upp på tallrik.

4
Servera med kokt ris och papayasallad.

5
Papayasallad:

6
Skala och strimla papayan tunt. Gnid skalet av naturella jordnötter och rosta i torr panna (saltrostade jordnötter sköljs för att få bort saltet). Grovhacka. Dela tomaterna och blanda med papaya, jordnötter och salladslök.

7
Blanda ingredienserna till dressingen och slå över salladen.


Kommentar:
Ett thailändskt recept av Christer Bådner, kock och kursledare på Restaurangakademien.
Tips om wokning: Stek inte för mycket i taget, dela hellre upp mängden på två omgångar. Det går ändå väldigt fort att tillaga i wok.
Fler thailändska recept hittar du nedan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top