Läsar-recept

Ört- och vitlöksgravad strömming med dill

Du behöver 5 dl vatten 1 dl ättiksprit (12 %) 1.5 msk salt 0.5 kg strömmingsfilé Örtsås 3 dl gräddfil 1 dl majonnäs 2 msk...

Tillagningstid: 25 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 1.5 msk salt
  • 0.5 kg strömmingsfilé

Örtsås

3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk senap svensk
1 st vitlöksklyfta pressad
0.5 dl hackad dill
0.5 tsk dragon

Gör så här

1
Blanda vatten och ättiksprit i en skål. Tillsätt saltet och rör tills det har löst sig. Torka av strömmingsfiléerna med hushållspapper och lägg ner i lagen. Ställ in i kylen och låt ligga tills köttet blivit vitt och fast, cirka 6 timmar.

2
Häll bort lagen. Dra skinnet av strömmingen. Är filéerna små kan de dela sig på mitten men det gör ingenting. Blanda alla ingredienser till örtsåsen. Varva strömming och sås i en bunke.

3
Ställ i kylen för att mogna cirka 1 dygn före servering.

4
Strömmingen håller en vecka i kylskåp.


Kommentar:
Tillagningstid:
10 minuter + tid att marinera
15 minuter + tid att mogna

Läsarrecept: Kerstin Klockerman, Örbyhus

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top