Du behöver
- 100 g smör
- 200 g vit choklad
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 tsk äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
- smör och ströbröd till formen
Garnering
300 g mörk choklad av hög kvalitet, 70 %
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 msk socker
100 g pekannötter
Till servering
vaniljglass
200 g björnbär eller hallon
Kladdkaka
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och grovhacka den vita chokladen. Ta smöret från värmen och lägg i chokladen. Rör tills chokladen smält. Knäck äggen i en bunke och vispa samman lätt med sockret. Rör ner mjöl och vaniljpulver. Tillsätt chokladsmeten lite i taget, under omrörning.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant (22 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 20–25 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Ställ kakan att kallna så stelnar den ytterligare.
Grovhacka den mörka chokladen, lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå en liten stund, rör sedan till en slät blandning. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar och blanda. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur cirka 2–3 timmar tills chokladkrämen tjocknat.
Smält sockret i en stekpanna utan att röra. När sockret börjat få gyllene färg tillsätt pekannötterna. Häll genast upp blandningen på bakplåtspapper. Bryt i bitar eller grovhacka när det kallnat.
Bred ut chokladkrämen över den kalla kakan. Hit går det bra att förbereda dagen innan. Dekorera till sist kakan med pekannötterna.
Servera gärna med vaniljglass och bär.