Vit kladdkaka med chokladkräm

Du behöver 100 g smör 200 g vit choklad 3 st ägg 2 dl socker 2 dl vetemjöl 0,5 tsk äkta vaniljpulver eller 1 tsk...

Tillagningstid: 60 minuter
0 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 100 g smör
  • 200 g vit choklad
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • smör och ströbröd till formen

Garnering

300 g mörk choklad av hög kvalitet, 70 %
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 msk socker
100 g pekannötter

Till servering

vaniljglass
200 g björnbär eller hallon

Kladdkaka

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Smält smöret och grovhacka den vita chokladen. Ta smöret från värmen och lägg i chokladen. Rör tills chokladen smält. Knäck äggen i en bunke och vispa samman lätt med sockret. Rör ner mjöl och vaniljpulver. Tillsätt chokladsmeten lite i taget, under omrörning. 

3

Smörj och bröa en form med löstagbar kant (22 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 20–25 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Ställ kakan att kallna så stelnar den ytterligare.

4

Grovhacka den mörka chokladen, lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå en liten stund, rör sedan till en slät blandning. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar och blanda. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur cirka 2–3 timmar tills chokladkrämen tjocknat. 

5

Smält sockret i en stekpanna utan att röra. När sockret börjat få gyllene färg tillsätt pekannötterna. Häll genast upp blandningen på bakplåtspapper. Bryt i bitar eller grovhacka när det kallnat.

6

Bred ut chokladkrämen över den kalla kakan. Hit går det bra att förbereda dagen innan. Dekorera till sist kakan med pekannötterna.

7

 

Servera gärna med vaniljglass och bär.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top