RECEPT FRÅN IK

Vit chokladmousse med klementiner i lag

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Klementiner i lag

  • 8 st klementiner
  • 1 st vaniljstång
  • 1 st apelsin finrivet skal och saft
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker
  • 1 st kanelstång
  • 2 st stjärnanis
  • Vit chokladmousse

  • 150 g vit choklad grovhackad
  • 150 g mascarponeost
  • 2 dl vispgrädde
  • Garnering

  • 1 dl mandel skållad och skalad
  • 1 msk flytande honung

Gör så här

1

Klementiner i lag Skala klementinerna, dela i klyftor, lägg i en bunke. 

2

Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången, apelsinskal, apelsinsaft, muscovadosocker, kanelstång och stjärnanis. Koka upp. Häll vätskan över klementinerna och ställ att svalna.  

3

Vit chokladmousse Grovhacka chokladen och smält i mikro. Låt svalna i ett par minuter. 

4

 Vispa färskosten till en slät kräm med elvisp och tillsätt den smälta chokladen, vispa samman till en slät blandning. Tillsätt grädden, lite i taget, och vispa till en slät kräm. 

5

Plocka bort vaniljstång, kanelstång och stjärnanis ur lagen. Skeda upp några matskedar av citrusfrukterna tillsammans med lite av lagen i fyra portionsglas, spara gärna lite frukt och lag till servering. Toppa med chokladmousse. Kyl i 30 minuter.

6

Rosta mandeln i medelvarm stekpanna i några minuter. Tillsätt honung och karamellisera mandeln en liten stund, passa noga så att den inte bränns. Häll upp på bakplåtspapper.

7

 Bryt mandeln i mindre bitar och toppa desserten med den vid servering. 


Kommentar:
Tips: Det är också gott att servera mandelbiscotti till desserten.

Recept