Vinbärspannacotta med vitt chokladöverdrag

Du behöver Botten: 5 st digestivekex 1 msk smält smör Fyllning 2.5 dl hallon (frysta) 1 msk strösocker 2 tsk cointreau eller annan sprit Pannacotta:...


12 portioner

Du behöver

Botten:

5 st digestivekex
1 msk smält smör

Fyllning

2.5 dl hallon (frysta)
1 msk strösocker
2 tsk cointreau eller annan sprit

Pannacotta:

3 dl svartvinbärspuré
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
6 st gelatinblad

Överdrag:

200 g vit choklad
1.5 msk matolja

Gör så här

1
Kexbotten:

2
Finkrossa digestivekexen (går bra i en stor mortel eller liten matberedare). Blanda med det smälta smöret. Fördela smulorna i 12 smala, raka (metall)formar som rymmer 1 deciliter. Går även att använda raka kaffekoppar. Tryck till smulbottnarna. Sätt formarna i frysen på en liten bricka.

3

4
Fyllning:

5
Mosa hallon och socker, blanda med spriten och frys in moset i 12 små ischokladformar.

6

7
Pannacotta:

8
Välj en hemgjord bärpuré eller puré från 1 1/2 burk barnmat. Koka upp puré, socker och grädde under långsam omrörning.

9
Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur och rör ner gelatinet i gräddsmeten. Rör om långsamt tills gelatinet löst sig. Ställ smeten att kallna.

10

11
Montering:

12
När pannacottan är så kall att den börjar gelea sig skedas ungefär en matsked av smeten ovanpå kexbottnarna i formarna. Ställ in i frysen tills smeten stelnat.

13
Ta ut det frysta bärmoset ur formarna. Ställ topparna mitt på den frysta pannacottasmeten i formarna. Skeda över resten av pannacottasmeten. Ställ formarna i frysen. När pannacottorna är hårdfrysta doppas formarna snabbt i hett vatten. Stjälp upp på en liten bricka. Ställ pannacottorna i frysen.

14

15
Chokladöverdrag:

16
Smält chokladen i en skål med låg kant i mikron på halv effekt (cirka 400 W) cirka 3 minuter eller tills chokladen smält. Rör in olja. Rulla de frysta pannacottorna i chokladen så att sidorna täcks. Ställ dem tillbaka på brickan och förvara dem i frysen. Tina efterrätten i kylskåp, 1-2 timmar.

17

18
Körschema:

19
Efterrätten kan göras en vecka före servering. Den är inte svår att göra, men tar några timmar i anspråk eftersom den ska in och ut ur frysen ett antal gånger.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top