Du behöver

  • 24 st lasagneplattor välj plattor som inte behöver förkokas
  • Köttsås:

  • 5 st gula lökar
  • 2 msk smör eller margarin
  • olja + 2 msk
  • 500 g köttfärs
  • 2 pkt älgskav eller ren eller hjort
  • 2 st burkar hela tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 0.5 dl kantarellfond vilt- och
  • 2 tsk enbär (40 st)
  • 2 tsk rosmarin smulad torkad
  • 2 tsk salt 1
  • Ostsås:

  • 1 l standardmjölk 3%
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 st riven ost (150 g) västerbottensost
  • salt

Gör så här

1
Köttsås:
2
Skala och grovhacka lökarna. Bryn dem till gyllene färg i en gryta eller stor stekpanna med hälften av matfettet. Rör om hela tiden, cirka 7 minuter. Klicka i köttfärsen och smula den under tiden den fräses med löken till grå färg, cirka 5 minuter. Lägg över allt i en kastrull om maten bryns i panna. Halvtina skaven. Bryn den i två omgångar i resten av matfettet. Lägg över i grytan vartefter.
3
Häll burktomaterna med sitt spad i grytan. Krossa tomaterna lätt med rörspaden. Tillsätt tomatpuré, fond, enbär, rosmarin, salt och peppar. Koka upp under lock. Sjud såsen 10 minuter. Smaka av.
4
Ostsås:
5
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och rör hela tiden tills såsen kokar upp. Sjud såsen 3 minuter. Blanda ner 2 dl av osten. Smaka av med salt.
6
Montering:
7
Smörj en stor långpanna, cirka 40 x 30 cm. Bred ut hälften av ostsåsen i bottnen. Täck med 8 lasagneplattor. Klicka hälften av köttsåsen på plattorna. Täck med 8 lasagneplattor. Bred på resten av köttsåsen. Täck

Kommentar:
Klicka på länkarna för fler recept till glöggbjudningen.


Recept // Fler pasta & nudlarrecept