Viltkryddad kalops med palsternackor och morötter

Du behöver 800 g–1 kg älg- eller nötkött t ex högrev eller grytbitar 2 msk smör + 1 msk matolja 4 schalottenlökar 2 msk vetemjöl...


4 portioner

Du behöver

  • 800 g–1 kg älg- eller nötkött t ex högrev eller grytbitar
  • 2 msk smör + 1 msk matolja
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl kokande vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 chilifrukt
  • 2 lagerblad
  • 10 enbär
  • 1/2 tsk hel svartpeppar
  • 2 stora morötter
  • 2 stora palsternackor eller persiljerötter
  • färsk timjan

Gör så här

1
Skär det hela köttet i stora grytbitar. Ta lite mer än 1 kilo om köttet har ben. Torka av bitarna väl med hushållspapper eller kökshandduk.

2

3
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn köttet hastigt runt om i två–tre omgångar. Lägg över i en (emaljerad) gryta vartefter.

4

5
Lägg i skalade, hela lökar, strö på mjöl och rör om så att mjölet fäster sig till köttet.

6

7
Häll kokande vatten över köttet i grytan, koka upp och skumma av om nödvändigt. Tillsätt salt, chili, hela lagerblad, lätt krossade enbär och hela pepparkorn.

8

9
Sjud kalopsen under lock tills köttet är nästan mört, 1–1 1/2 timme.

10
Skala under tiden rötterna och skär dem i slantar. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten.

11

12
Sila av och lägg rotsakerna i kalopsen när det återstår 5–10 minuter av koktiden. Smaka av med salt och strö rikligt med repad färsk timjan över vid servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top