Viltgryta med bacongnocchi

Du behöver 1 pkt bacon 500 g benfri högrev eller fransyska av rådjur, hjort eller ren baconfett och smör till stekning 12 ansade brysselkål 1/2...

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 pkt bacon
  • 500 g benfri högrev eller fransyska av rådjur, hjort eller ren
  • baconfett och smör till stekning
  • 12 ansade brysselkål
  • 1/2 tsk strösocker
  • cirka 3/4 tsk salt
  • 1–2 krm svartpeppar
  • 8–12 schalottenlökar
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1 dl rödvin
  • 1 lagerblad
  • 200 g små champinjoner
  • 3 dl matlagingsgrädde
  • 2–3 msk messmör
  • 1 1/2 msk rumsvarmt smör
  • 3 msk vetemjöl
  • en näve torkade tranbär
  • 1–2 paket kylvackade potatis­gnocchi

Gör så här

1
Strimla och fräs baconet i stekpanna på dryg medelvärme, det ska bli torrsmuligt. Ta upp och lägg på kökspapper. Bryn kålen i fettet från pannan, strö på lite socker mot slutet. Ta upp.

2
Tärna köttet i cirka fyracentimetersbitar. Pannbryn dem runtom i fett på näst högsta värme, salta och peppra. Lägg i tjockbottnad gryta. Skala och bryn lökarna, lägg över i grytan. Tillsätt vinäger och vin, samt ett lagerblad. Lägg på lock och koka upp på hög värme. Låt puttra cirka 50 minuter, tills köttet är så gott som mjukt, under lock på svag värme. Ansa och pannbryn svampen under tiden.

3
Rör ner grädde och messmör i såsen. Smaka av med mera salt och peppar. Rör samman smör och vetemjöl, klicka det i grytan under försiktig omrörning. Lägg i svamp och kål, täck med lock och låt puttra ytterligare 8–10 minuter. Strö i tranbär strax före servering.

4
Koka potatisgnocchin efter paketets beskrivning. Låt rinna av väl i durkslag och blanda med bacon­smulet strax före servering.

5
Tips! Champinjonerna kan bytas mot fryst, blötlagd torkad eller färsk svamp av annan sort.

6
Lökskal blir lättare att dra av om löken får ligga 10 minuter i hett vatten.

7
Ersätt messmör med samma mängd gelé eller koncentrerad vinbärssaft. Kokt potatis eller ugnsrotsaker kan ersätta gnocchi.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top