Du behöver
- 1 st fågelskrov (spara skrovet när brösten skurits ur)
- 0.5 st morot
- 0.5 st gul lök
- 2 st stjälkar selleri
- 1 st purjolök det vita
- 1 msk olja
- 1.5 l vatten
- 3 st enbär krossade
- 1 st lagerblad
- 1 st kryddnejlika
- 1 st timjan kvist färsk
- 1 st rosmarin kvist färsk
- 1 st persilja kvist
Gör så här
1
Hacka eller skär skrov, hjärta och grönsaker i mindre bitar. Fräs allt i olja utan att det får färg i en panna. Häll på vattnet. Koka upp och skumma av väl. Tillsätt kryddorna och koka på svag värme cirka 1 1/2 timme. Skumma av då och då. Sila genom finmaskig sil eller silduk. Det blir ungefär 2 dl fond.
2
Fonden kan blandas med svartvinbärssaft, gelé eller liknande till såser. Fågellever kan kokas i fonden några minuter och mixas slät i såsen med stavmixer.