RECEPT FRÅN IK

Vildsvinskarré späckad med katrinplommon och äpple

Av .

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st vildsvinskarré ca 1 1/2 kg, benfri
  • 10 st katrinplommon urkärnade
  • 0.5 st påse torkade äppelringar (50 g)
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör + 1 msk matolja
  • 6 st steklök
  • sås
  • 4 dl sky och vatten
  • 1/2–1 dl crème fraîche med chili
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk majsenaredning brun
  • salt, svartpeppar

Gör så här

1
Skölj köttet väl under kallvattens­kranen. Torka med kökspapper. Stick ett hål mitt igenom karré­biten på längden, använd skaftet på en slev.
2
Skär katrinplommon och äpplen i grova bitar. Repa bladen av tre stjälkar rosmarin, hacka bladen och blanda med frukten. Strö på 1/2 tesked salt. Späcka med frukten hela vägen igenom karrébiten.
3
Bind upp karrén med snöre och lägg in 4–5 rosmarinkvistar under snöret runt om köttbiten. Gnid in resten av saltet samt peppar runt om ytan.
4
Hetta upp smör och olja i en stekgryta eller stekpanna. Bryn steken runt om tills den fått fin färg. Ta upp köttet och lägg det i en ugnssäker form.
5
Skala och lägg lökarna intill köttet. Sätt i en stektermometer i köttet, inte i frukten. Sätt in formen på nedre falsen i ugnen i
6
175 grader. Stek köttet ungefär
7
1 1/2 timme tills köttermometern visar 65–70 grader.
8
Ta ut köttet, sila skyn ner i en kastrull och täck köttet med folie, det behöver vila 10–15 minuter innan det skärs upp.
9
Sås Späd skyn med vatten till 4 deciliter, koka upp. Vispa i creme fraiche, balsamvinäger och redning. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. Smaka av med salt och peppar.
10
Servera karréskivorna med brysselkål och klyftpotatis. Ringla lite sås över köttet på fatet och servera resten bredvid.

Recept // Fler viltrecept