Vild svampsås

Du behöver 12.5 g trattkantareller torkade 1 dl lök finhackad gul 1 st vitlök pressad 2 msk olja eller smör 2 msk vetemjöl 1.5 dl...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 12.5 g trattkantareller torkade
  • 1 dl lök finhackad gul
  • 1 st vitlök pressad
  • 2 msk olja eller smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1.5 dl vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde 15%
  • 8 st enbär krossade
  • 0.5 tärning svampbuljongtärning eller hönsbuljong
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk vitpeppar
  • 0.5 msk soja
  • svartvinbärsgelé eller rårörd saft av svarta vinbär

Gör så här

1
Smula torkad svamp fint, eller krossa dem till pulver i mortel. Fräs svamp med lök och vitlök i matfett i en kastrull på svag värme tills löken är mjuk. Rör ner vetemjöl.

2
Höj värmen, rör ner vatten, grädde, enbär och buljong i kastrullen och koka upp. Låt såsen småkoka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar, soja och eventuellt vinbärsgelé eller -saft. Späd med mer vatten om såsen känns för tjock. Den ska dock vara krämig.


Kommentar:
På torkade trattkantareller blir såsen perfekt till en bit stekt kött, till exempel pannstekt grisfilé eller till ugnsstek av älg eller hjort. Samma sås på rödgul trumpetsvamp eller karljohanssvamp höjer smaken på kyckling eller kassler, då med dragon som krydda i stället för enbär och svarta vinbär.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top