
Vichyssoise
Starta middagen med en fransk potatis- och purjolökssoppa. Råvarorna är billiga och den smakar fantastiskt!
Av Lena Söderström. Foto: Eva Hildén Smith
Du behöver
- 1 st stor purjolök
- 4 st medelstora potatisar
- 2.5 msk smör
- 2 st hönsbuljongtärningar
- 1 l vatten
- 1 dl grädde
- salt
- 2 msk jungfruolja
- färska örter
- nymalen svartpeppar
- 4 st portionsbröd
Servering
Gör så här
Snitta, skölj och skiva purjon tunt. Skala och skiva potatisen.
Fräs det vita av purjon i smör i en gryta utan att det tar färg, ca 3 minuter. Tillsätt potatis, fräs ca 3 minuter.
Smula ner buljongen, fräs 1 minut under omrörning. Tillsätt hälften av vattnet, koka ca 15 minuter tills potatisen är mjuk. Tillsätt det gröna av purjon, koka ca 5 minuter.
Mixa med stavmixer. Späd med resten av vattnet lite i taget till önskad konsistens.
Blanda i grädden och koka upp under omrörning. Smaka av med salt.
Garnering och servering Fördela soppan i skålar. Garnera med olja och örter. Peppra. Servera soppan med bröd.