RECEPT FRÅN IK

Vichyssoise

Starta middagen med en fransk potatis- och purjolökssoppa. Råvarorna är billiga och den smakar fantastiskt!

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st stor purjolök
  • 4 st medelstora potatisar
  • 2.5 msk smör
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • 1 dl grädde
  • salt
  • Servering

  • 2 msk jungfruolja
  • färska örter
  • nymalen svartpeppar
  • 4 st portionsbröd

Gör så här

1

Snitta, skölj och skiva purjon tunt. Skala och skiva potatisen.

2

Fräs det vita av purjon i smör i en gryta utan att det tar färg, ca 3 minuter. Tillsätt potatis, fräs ca 3 minuter.

3

Smula ner buljongen, fräs 1 minut under omrörning. Tillsätt hälften av vattnet, koka ca 15 minuter tills potatisen är mjuk. Tillsätt det gröna av purjon, koka ca 5 minuter.

4

Mixa med stavmixer. Späd med resten av vattnet lite i taget till önskad konsistens.

5

Blanda i grädden och koka upp under omrörning. Smaka av med salt.

6

Garnering och servering Fördela soppan i skålar. Garnera med olja och örter. Peppra. Servera soppan med bröd.


Recept // Fler stor purjolökrecept