RECEPT FRÅN IK

Vegokebab i libabröd

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Sås

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0.5 dl majonnäs
  • 0.5 st vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad dill
  • 1 tsk torkad mynta
  • salt och peppar
  • Kebab

  • 400 g formbar vegofärs
  • 1 krm salt
  • 0.5 st vitlöksklyfta
  • 2 krm sambal oelek
  • 0.5 tsk spiskummin
  • 0.5 tsk malen koriander
  • 0.75 dl vatten
  • 1 msk maizena
  • olja till stekning
  • Till servering

  • libabröd eller pitabröd
  • sallad
  • gurka
  • tomat
  • skivad rödlök

Gör så här

1

Sås: Rör ihop alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.

2

Kebab: Lägg färsen i en bunke. Rör den smidig med övriga ­ingredienser.

3

Dela färsen i sex bitar. Dela ett bakplåtspapper i två delar. Lägg en färsboll på ena pappersdelen och lägg den andra delen ovanpå. Kavla färsen tunt, cirka 2–3 millimeter.

4

Hetta upp en stekpanna med olja. Dra försiktigt av det övre bakplåtspapperet, lägg färsen i pannan med det andra bakplåtspapperet fortfarande kvar på ovansidan, det kommer att släppa under stekningen.

5

Stek hastigt på ena sidan, dra av papperet, vänd och stek hastigt på andra sidan. Lägg upp på en skärbräda och fortsätt steka övriga bitar på samma sätt.

6

Skär färsbitarna i breda strimlor och fyll libabröd eller pitabröd med kebabstrimlor, grönsaker och sås.

7

Tips : Det går även bra att göra avlånga, tunna biffar av färsblandningen. Stek 2–3 minuter på varje sida.

8

För vegansk sås, byt ut yoghurten mot naturell sojayoghurt och välj en vegansk ­majonnäs.


Kommentar:
Vi kryddar färsen med spiskummin, koriander, chili och vitlök, kavlar ut till tunna strimlor och serverar den som kebab i libabröd.

Recept