Vegogratäng med couscoussallad

Du behöver 2 auberginer 2 squash, gärna grön och gul 2 röda paprikor olivolja till pensling och stekning 2 gula lökar 3 stora kvisttomater 25...

Tillagningstid: 110 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 auberginer
  • 2 squash, gärna grön och gul
  • 2 röda paprikor
  • olivolja till pensling och stekning
  • 2 gula lökar
  • 3 stora kvisttomater
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl grönsaksbuljong på tärning
  • 2 1/2–3 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • 3 msk strimlad persilja
  • 4 dl riven ost, t ex herrgård
  • 150 g fetaost eller 125 g
  • minimozzarella
  • plockade blad från 1 rosmarinkvist
  • 5–6 cocktailtomater, gärna på kvist
  • 1 ark alfolie + 1 tsk olivolja
  • 2 msk flagad parmesan

Gör så här

1
Ansa och skiva auberginer och squash.

2
Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.

3
Lägg grönsakerna på två plåtar med bakplåtspapper. Pensla dem med oljan på båda sidor. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen, en plåt i taget, tills de mjuknar och får fin färg, cirka 15 minuter. Vänd grönsakerna en gång under tiden.

4
(Det går också bra att pensla grönsakerna med oljan på båda sidor och steka eller grilla dem i het panna, 1–2 minuter på varje sida.)

5
Skala och skiva löken. Skiva tomaterna. Fräs lök och tomater var för sig i olja och ta upp på en tallrik.

6
Smält smöret i en kastrull eller djup stekpanna. Blanda i mjölet och fräs den under omrörning cirka 1/2 minut. Häll i buljongen och mjölken, lite i taget, under omrörning med handvisp. Koka upp såsen och sjud under omrörning 1–3

7
minuter.

8
Varva aubergine, squash, paprika, lök och tomater i 3

9
lager i en ugnssäker form. Salta, peppra, strö över persilja, riven ost, smulad fetaost eller

10
mozzarella, och ringla sås mellan lagren. Toppa med rosmarinblad och cocktailtomater. Täck formen med oljad alfolie. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Sätt formen i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Ta bort folien och sätt formen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Toppa med flagad parmesan. Peppra. Servera med couscous.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top