Du behöver
- 1 st tetra svarta bönor
- 0.5 st gul lök
- 1 msk tomatpuré
- 1.5 msk ljus misopasta
- 0.5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 200 g silkestofu
- 1.5 dl havregryn
- olja till stekning
Avokadosås
1 st avokado fruktköttet
1 st salladslök ansad, i bitar
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 krm salt
1 krm svartpeppar
0.5 kruka färsk oregano
Tillbehör
4 st hamburgerbröd
2 st tomater skivade
salladsblad
saltgurka
Gör så här
Skölj bönorna, låt rinna av och lägg över i en bunke. Mosa dem med hjälp av en potatisstomp. De ska inte bli helt mosade, det får gärna vara bitar kvar.
Skala och grovriv löken och rör ner i bönorna tillsammans med tomatpuré, misopasta, salt och peppar.
Tillsätt tofun i bitar tillsammans med havregryn. Rör ihop allt till en jämn smet. Låt stå i 10 minuter.
Stavmixa avokado, salladslök, olivolja, citronsaft, salt, peppar och oregano till en slät sås.
Forma åtta burgare av smeten och stek i olja i ett par minuter på varje sida, tills de får fin färg.
Montera burgarna med bröd, sallad och tomat. Toppa med dressing och servera.
Tips: Misopasta finns i asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker.
Silkestofu passar bra i vegoburgare, här i kombination med svarta bönor. Misopasta är ett enkelt sätt att ge smakdjup till vegetariska rätter.