Västerbottenplättar med sikrom

Du behöver 160 g sikrom avrunnen 2 dl crème fraîche 1 st hackad rödlök Västerbottenostplättar: 2 st ägg 50 g västerbottensost 1 msk mjölk 2...


4 portioner

Du behöver

  • 160 g sikrom avrunnen
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 st hackad rödlök

Västerbottenostplättar:

2 st ägg
50 g västerbottensost
1 msk mjölk
2 msk grädde
0.5 dl vetemjöl
50 g potatis kokt pressad
salt och peppar
smör till stekning

Till garnering:

4 st citron klyftor
färsk dill
sallad hackad blandad

Gör så här

1
Slå sikrommen i en tät sil och låt vätskan rinna av.

2
Separera äggulorna från vitan och vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda äggulorna med osten, mjölken och grädden.

3
Tillsätt mjölet och blanda ner potatisen. Vänd ner äggvitorna och smaka av med salt och peppar.

4
Klicka ut smeten i en varm stekpanna med smör. Stek plättarna på båda sidor tills de fått vacker gyllenbrun färg.

5
Lägg upp plättarna vackert på en tallrik tillsammans med sikrom, crème fraîche och lök.

6
Dekorera med sallad, citron och färsk dill.


Kommentar:
En meny från Hotel Sånninggården i Klippen, några kilometer väster om Hemavan i södra Lappland. Klicka på länkarna för övriga recept i menyn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top