Varvad chokladmousse med mörk och ljus choklad

Du behöver Mörk chokladmousse 100 g mörk choklad (gärna inte alltför mörk choklad) 3 dl vispgrädde 2 st äggulor Vit chokladmousse 1 st gelatinblad (2...


8 portioner

Du behöver

Mörk chokladmousse

100 g mörk choklad (gärna inte alltför mörk choklad)
3 dl vispgrädde
2 st äggulor

Vit chokladmousse

1 st gelatinblad (2 g)
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad (Lindt eller Fazer)

Gör så här

1
Bryt sönder chokladen i bitar. Lägg den i en sopptallrik med kant och placera tallriken över en liten kastrull med kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält. Eller smält chokladen i mikrovågsugn 1–1 1/2 minut utan lock.

2
Vispa grädden, men vispa den inte hårt (för då blir den färdiga moussen grynig). Lyft bort chokladtallriken från värmen och rör ner en äggula i taget.

3
Ta undan lite av den vispade grädden (i en tekopp förslagsvis). Vänd med en slickepott ner den grädden i chokladsmeten, inte tvärtom. Blanda väl. Vänd sedan ner chokladblandningen i resten av grädden och rör om med luftiga tag.

4
Blötlägg gelatinet genom att rulla ihop gelatinbladet till en smal rulle och ställa denna i ett stort glas med kallt vatten. Låt stå 5 minuter.

5
Vispa grädden men vispa inte hårt, den ska fortfarande vara nästan lite rinnig.

6
Hacka chokladen i småbitar och lägg dem på en ugnssäker tallrik. Lägg bitarna i en sopptallrik med breda kanter och placera tallriken över en liten kastrull med en aning kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält.

7
Lyft upp gelatinbladet och lägg ner det i den varma chokladen. Lyft åt sidan och rör om lite så att gelatinet smälter. Vänd sedan med slickepott ner lite av den vispade grädden, några matskedar i taget (sammanlagt 1–1 1/2 deciliter), i chokladen och rör om med slickepotten tills det blir slätt. Häll sist ner blandningen i skålen med den vispade grädden. Rör det hela slätt.


Kommentar:
Vi gör ibland varvad chokladmousse med ett lager mörk och ett lager vit chokladmousse i portionsglas. Börja med den mörka moussen, lagad efter receptet här intill, och lägg den nederst i glasen och låt den stelna i kylskåp. Toppa sedan med den vita moussen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top