Du behöver

  • lax ca 1,4 kilo
  • färskpotatisar ca 1 kg små
  • dill rikligt med för garnering och potatiskokning
  • 2 st citron
  • Kall kryddig sås:

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1.5 msk pepparrot nyriven
  • gräslök ca 2 msk finhackad
  • Sallad:

  • romansallad frisée- och
  • rädisor skivade
  • tomatklyftor
  • knipplök tunt skivad

Gör så här

1
1. Snitta upp laxskinnet på längden och lossa det varsamt från laxen så att den inte blir söndrad.
2
2. Skrapa skalen från potatisen och koka den mjuk rätt sakta med dill.
3
3. Skär en eller några citroner i klyftor och lägg dem längs laxen på uppläggningsfatet.
4
4. Blanda matlagningsyoghurten med riven pepparrot (finns också att köpa på tub) och hackad gräslök.
5
5. Skölj de båda salladssorterna noggrant fria från sand och skär eller riv salladen i mindre bitar. Blanda salladen med rädisor, tomatklyftor och tunnskivad knipplök i en salladsskål.
6
6. Lossa laxköttet försiktigt till fina portionsbitar, lägg upp på tallrikar och garnera med dill.
7
7. Sätt fram den kalla kryddiga såsen, den blandade salladen och - självklart - den nykokta färskpotatisen!


Recept // Fler fiskrecept