RECEPT FRÅN IK

Varma mackor med champinjoner

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 250 g champinjoner
  • smör smör att steka i
  • salt
  • 1 pkt bacon
  • 4 skiva bröd
  • 4 tsk dijonsenap
  • Ostsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 1.5 dl riven lagrad ost
  • Servering

  • sallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 250 grader. Skala, halvera och skiva löken och skiva champinjonerna.

2

Stek löken i smör i en stekpanna, den ska bli mjuk och glansig. Stek svampen i omgångar, den ska få färg. Salta lite lätt.

3

Dela baconskivorna en gång och stek dem till fin färg. Lägg brödskivorna på en plåt. Bred dijonsenapen på brödskivorna. Fördela lök, champinjoner och bacon ovanpå.

4

Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och rör så att mjölet smälter samman med smöret. Tillsätt mjölken. Låt stuvningen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5

Rör ner osten. Fördela ost-såsen över mackorna. Gratinera i mitten av ugnen tills de fått färg, det tar cirka 8 minuter. Servera mackorna med en god sallad.

6

Vill du göra mackorna köttfria går det självklart bra att utesluta baconet.


Kommentar:
Med stekt lök, dijonsenap och bacon blir de här champinjonmackorna extra goda.

Recept