RECEPT FRÅN IK

Varm quinoasallad med palsternacka

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 prt quinoa
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 500 g palsternacka
  • 500 g morötter
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 st rödlök
  • 1 st granatäpple
  • 1 st avokado
  • 50 g rostade solroskärnor
  • 1.5 msk grovhackad persilja
  • Dressing

  • 2 dl tjockyoghurt
  • 1 msk tahini
  • citron
  • 1 msk rostade sesamfrön

Gör så här

1

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen och tillsätt gurkmeja i kokvattnet.

2

Skala palsternacka och morot och skär i mindre bitar. Hetta upp olja i en rejäl stekpanna och råstek grönsakerna tills de fått fin färg och mjuknat men ändå har en liten kärna kvar. Smaksätt med salt och peppar.

3

Skala och skär löken i tunna skivor. Dela granatäpplet och pilla loss kärnorna.

4

Dela avokadon på mitten, ta bort kärnan och skär köttet i mindre bitar, pressa över citronsaft så att den inte mörknar.

5

Varva quinoan med alla grönsaker, rostade solroskärnor och persilja.

6

Dressing Blanda yoghurt med tahini, finrivet citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Toppa dressingen med rostade sesamfrön och servera till salladen.

7

Tips: Rotsakerna kan också rostas i ugn med olivolja, cirka 30 minuter på 225 grader. 


Kommentar:
Härligt matig sallad med gyllengula gryn som fått fin färg från gurkmeja. När palsternacka råsteks kommer sötman fram och den blir karamelliserad.

Recept