Du behöver
- 800 g kålrot
- smör till form och stekning
- 0.5 tsk torkad timjan
- salt
- 1 msk sirap
- 200 g svartkål
- 300 g chorizokorv
Crème fraiche- och ingefärssås
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk riven färsk ingefära finriven
salt och svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär kålroten i tärningar, 1 1/2 x 1 1/2 centimeter. Bred ut kålroten i en smord ugnsfast form. Klicka på smör, och strö över timjan och salt.
Rosta kålroten i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Ringla över sirap när det återstår 5 minuter.
Repa svartkålsbladen från stammen, stammen används inte. Dela bladen i fina bitar. Stek dem, lite i taget, i smör i en stekpanna. Kålen ska bli mjuk. Salta. Lägg kålen åt sidan allteftersom.
Skär korven i slantar och stek dem i stekpannan. Bred ut svartkålen på ett fat och strö på kålrot och chorizo.
Blanda lätt-crème fraiche, ingefära, salt och peppar till en sås. Servera den varma salladen med såsen.
Tips: I den här rätten är det godast att använda lätt-crème fraiche till såsen. Välj också en chorizo av bra kvalitet.
Kålrot är gott ihop med lite sötma, i den här varma salladen används sirap. Tillsätt sirapen mot slutet, annars blir den bränd.