RECEPT FRÅN IK

Varm bowl med kikärtor

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

    Rostade kikärtor

  • 1 pkt kikärtor 380 g
  • 0.5 msk olivolja
  • 0.5 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk salt
  • Bowl

  • 2 st klyftor vitlök
  • 125 g färsk grönkål
  • olivolja till stekning
  • 4 dl matvete
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 st salladslökar
  • 4 st ägg
  • krasse
  • 9 st rädisor

Gör så här

1

Rostade kikärtor Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kikärtorna i en skål. Tillsätt olja, paprikapulver och salt. Blanda väl och sprid sedan ut kikärtorna på en papprad plåt. Rosta i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

2

Bowl Skala och hacka vitlöken. Repa grönkålen och strimla den fint. Fräs vitlök och grönkål i olivolja i en panna eller gryta med lock. Rör ner matvete och tillsätt buljong. Låt småputtra under lock i 10–15 minuter, eller tills matvetet är genomkokt. Strimla salladslöken och rör ner den.

3

Koka upp en kastrull med vatten. Sänk ner äggen med sked och låt koka i 5 minuter för lös äggula och 7 minuter för fast gula. Spola äggen i kallt vatten och skala dem sedan.

4

Fördela matveteblandningen i skålar. Toppa med rostade kikärtor, krasse eller groddar och halverade rädisor. Lägg ett delat ägg i varje skål och servera.


Kommentar:
Genom att kikärtorna rostas får de ännu nötigare smak. Supergott i en varm skål med mathavre, grönkål, krispigt grönt och mjukkokt ägg.

Recept