RECEPT FRÅN IK

Varm betsallad med fetaost

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg betor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 300 g fetaost
  • 2 st stora fasta päron
  • 1 msk smör
  • 1 dl skalade rostade hasselnötter
  • 100 g blandad sallad
  • Sherrymajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk sherryvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • en nypa salt
  • några droppar tabasco

Gör så här

1

Börja med sherrymajonnäs­en: vispa ihop majonnäs, sherry­vinäger och dijonsenap. Smaka av med salt och tabasco; majonnäsen ska få ett litet sting men inte bli alltför het. Ställ kallt.

2

Sätt ugnen på 200 grader. Skala betorna och klyfta dem (om de är mindre räcker det oftast att halvera dem). Lägg dem på en plåt, ringla över olja och salt och rosta i ugnen i 30–35 minuter eller tills de är färdiga – de får inte vara hårda! Lägg fetaostbitarna på plåten när det är 10 minuter kvar.

3

Skär bort kärnhuset på päronen och klyfta dem sedan. Stek klyftorna hastigt i smör så att de får fin färg men inte hinner mjukna för mycket. Skölj och torka salladen och lägg upp den på ett stort fat. Lägg de varma betorna, päronen och fetaosten bruten i grova bitar ovanpå. Grovhacka hasselnötterna och strö över dem, och servera salladen tillsammans med sherrymajonnäsen.

4

Tips: Den som inte hittar färdigrostade, skalade hasselnötter rostar oskalade hasselnöttter i 10 minuter på en plåt i 200 grader varm ugn och gnuggar sedan av skalet i en ren handduk.


Kommentar:
Bjud på en matig sallad till helgen. Här får vi jordighet och sötma från betor, frisk sälta från fetaost, nötighet från hasselnötter och en fin sherryton i majonnäsen.

Recept