RECEPT FRÅN IK

Varm belugasallad med rotfrukter

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g morötter
  • 500 g palsternackor
  • olivolja att ringla över
  • salt
  • 1 dl belugalinser
  • 3 dl vatten
  • 250 g halloumi
  • 1 pkt bacon
  • 25 g färsk bladspenat
  • färsk timjan
  • Balsamvinägrett

  • 4 msk olivolja
  • 1.5 msk balsamvinäger

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötter och palsternackor och skär dem i jämnstora bitar. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta. Ugnsbaka i cirka 30 minuter.

2

Koka upp linserna i 3 deciliter vatten med lite salt. Koka under lock i cirka 15 minuter. Låt svalna i sitt kokspad. 

3

Skär halloumin i bitar och stek i olivolja i het panna till fin färg. Skär baconet i bitar och stek det i omgångar i stekpannan.

4

Strö halloumi, bacon och spenat över de varma rotfrukterna. Häll bort spadet från linserna och strö en del av dem över salladen. Servera resten av linserna på sidan om.

5

Blanda olivolja, balsamvinäger och salt i en skål, smaka av med salt. Ringla vinägretten över salladen.

6

Tips: När linserna får svalna i sitt kokspad behåller de formen bättre.


Kommentar:
Belugalinser behåller formen efter kokning och passar därför bra i en sallad. De är goda så här i en sallad med rotsaker som smaksätts med balsamvinägrett.

Recept