Du behöver
- 500 g morötter
- 500 g palsternackor
- olivolja att ringla över
- salt
- 1 dl belugalinser
- 3 dl vatten
- 250 g halloumi
- 1 pkt bacon
- 25 g färsk bladspenat
- färsk timjan
Balsamvinägrett
4 msk olivolja
1.5 msk balsamvinäger
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötter och palsternackor och skär dem i jämnstora bitar. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta. Ugnsbaka i cirka 30 minuter.
Koka upp linserna i 3 deciliter vatten med lite salt. Koka under lock i cirka 15 minuter. Låt svalna i sitt kokspad.
Skär halloumin i bitar och stek i olivolja i het panna till fin färg. Skär baconet i bitar och stek det i omgångar i stekpannan.
Strö halloumi, bacon och spenat över de varma rotfrukterna. Häll bort spadet från linserna och strö en del av dem över salladen. Servera resten av linserna på sidan om.
Blanda olivolja, balsamvinäger och salt i en skål, smaka av med salt. Ringla vinägretten över salladen.
Tips: När linserna får svalna i sitt kokspad behåller de formen bättre.
Belugalinser behåller formen efter kokning och passar därför bra i en sallad. De är goda så här i en sallad med rotsaker som smaksätts med balsamvinägrett.