Världens godaste mackor

Du behöver Italiensk Ciabatta: 1 st ciabattabröd mjukost 1 st salladsblad 1 st tomat 2 skiva salami Turkisk kebab: 1 st pitabröd isbergssallad 1 bitar...


4 portioner

Du behöver

Italiensk Ciabatta:

1 st ciabattabröd
mjukost
1 st salladsblad
1 st tomat
2 skiva salami

Turkisk kebab:

1 st pitabröd
isbergssallad
1 bitar lök gul i tunna strimlor
1 st tomat i bitar
1 st lövbiff eller 2 tunna skivor stekt rostbiff
0.5 tsk sambal oelek
1 msk vatten
2 msk yoghurt naturell

Svensk köttbullemacka:

0.5 st rågkaka eller 1 tekaka
9 skiva rödbetor av inlagda
3 msk crème fraîche
8 st köttbullar stekta
persilja

Fransk Croque Madame:

1 skiva formfranska
smör
1 st ananasringar
2 skiva skinka
2.5 st ost skivor

Gör så här

1
Italiensk Ciabatta:

2
Ciabatta är ett vitt, lite segt bröd med knaprig skorpa. Många köper det i stället för baguette nu för tiden. Det säljs ofta i butiker som bakar bröd själva.

3
Halvera brödet och bred mjukost på båda halvorna. Lägg på sallatsblad, tomat i skivor och salamikorv. Lägg ihop brödet.

4
Turkisk kebab:

5
Kebab är en turkisk specialitet, som ibland kallas “sis kebab”.

6
Sis betyder kniv/förskärare och kebab betyder grillat kött. I Turkiet använder man mycket lammkött, men i Sverige grillas ofta nötkött till kebab. Den här kebaben kan du göra själv hemma med strimlad, stekt lövbiff eller strimlade rostbiffsskivor. Om du inte gillar stark sås kan du välja mild tacosås, eller chilisås.

7
Skär av yttersta toppen av pitabrödet. Fyll brödet med sallat, lök och tomat.

8
Stek lövbiffen hastigt i lite smör, skär den i strimlor och lägg i. Blanda kryddpastan med lite vatten så den blir såsig.

9
Droppa i lite stark sås och yoghurt.

10
Svensk köttbullemacka:

11
Skär rödbetorna i tärningar och blanda med cr?ème fraîche. Bred ut rödbetssalladen på brödet. Halvera köttbullarna och lägg på dem. Klipp eventuellt över lite persilja.

12
Fransk Croque Madame:

13
Croque Monsieur är en klassisk fransk varm smörgås med ost och skinka som serverades första gången på ett café i Paris 1910. Om man lägger på en skiva tomat eller ananas kallas smörgåsen för Croque Madame.

14
Sätt ugnen på 250 grader. Bred smör på brödskivan. Lägg på skinka, ananas och sist ostskivor. Gratinera i ugnen cirka 5 minuter.

15
Om du har en smörgåsgrill är det bara att lägga på en extra brödskiva så det blir en dubbelmacka.


Kommentar:
En riktig macka till mellis, sedan står man sig ända till middagen. Här får du tips på smörgåsar från fyra olika länder.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top